Info

Anunț important despre legea pensiilor: „Cele aflate în plată vor crește”! Care va fi noua formulă de calcul

formulă de calcul legea pensiilor sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii a declarat pentru România TV care va fi formula de calcul care va face să dispară inechitățile din cadrul sistemului de pensii. El face parte din echipa de specialiști din cadrul ministerului care se ocupă de găsirea unei noi formule de calcul a pensiilor.

„Bineînțeles că suntem parte (n.r. din procesul stabilirii noii formule de calcul a pensiilor), este un grup de lucru mai larg la nivel de Ministerul Muncii, suntem și noi, sunt și specialisti din Ministerul Muncii, care lucrează la elaborarea noului act normativ. Formula de calcul o facem noi, specialiștii. Formula de calcul este apanajul Guvernului.” a declarat președintele CNS pentru România TV.

În momentul de față, legea pensiilor prevede o vechime de minimum 15 ani în câmpul muncii sau varianta din legea 127, și anume un minim de cotizație de zece ani și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.

De altfel, Daniel Baciu consideră că inechitățile din sistemul de pensii din România se datorează modului complicat de calcul. Conform acestuia, ultimele legi, 19 și 163 au folosit stagii de cotizare diferită, iar eliminarea acestora și baza exclusiv pe contributivitate ar reflecta un calcul mult mai simplu și mai corect pentru pensionari.

„Părerea mea, ca specialist care lucrează de peste 20 de ani, aceste inechități care sunt acum, sunt din faptul că în ultimii 20 de ani au fost generate de formula de calcul care se aplică. Dacă luăm ultimele legi, 19 si 163, de fiecare data s-au folosit stagii de cotizare diferite, dar prevăzute de lege. Deci avem acum in plată pensii cu același număr de puncte, dar cu stagii de cotizare diferite. S-au folosit stagii de la 20 la 35 de ani. Inclusiv diferite intre bărbați și femei. Dacă același număr de puncte îl împarți la 20 sau la 35 de ani, ies cifre foarte diferite.” a spus Daniel Baciu.

Noua lege ar putea fi gata la sfârșitul anului

Pe noua lege, ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani, iar calculul pentru pensia minimă ar arăta în felul următor: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, care este aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut și așa mai departe.

”Consider că ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care să se aplice doar acel principiu al contributivității. Practic, acel număr de puncte, care să fie același pentru toată lumea, înmulțit cu o valoare agreată, atunci vor dispărea inechitățile.

Mai trebuie să distingem între stagiile de contributivitate și cele de necontributivitate. Sunt o grămada, cum ar fi concediu medical, armata etc, care trebuie să ținem cont de ele. Și atunci noi trebuie să bonificăm omul care chiar a contribuit la bugetul de pensii. De aceea, pensiile aflate în plată vor crește. Nu va scade nicio pensie. Eu zic că în 2023 deja trebuie să avem un act normativ pus pe masa decidenților. După aceea, el intră în consultare publică. Atunci, noi în primul rând trebuie să ne consultăm partenerii noștri, organizațiile de pensionari relevante la nivel național, sindicatele. Până la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023, noi trebuie să venim cu această propunere de act normativ, care după aceea să-și urmeze parcursul legislativ.” a conchis președintele CNS.