Infofinanciar > Info > Anunțul Casei Naționale de Pensii! Se ia în calcul reducerea vârste de pensionare cu 20 de ani
Info

Anunțul Casei Naționale de Pensii! Se ia în calcul reducerea vârste de pensionare cu 20 de ani

pensii sursa foto arhiva
sursă foto arhivă

Ministerul Municii din România a luat decizii cu un impact mare asupra unor categorii de lucrători români. Sistemul de pensii este afectat deoarece măsurile vizează reducerea vârstei standard de pesionare și modificarea criteriilor pentru condiții speciale și deosebite de muncă.

Casa Națională de Pensii și Asigurări ia în calcul reducerea cu până la 20 de ani a acestei vârste. Astfel, se anunță detalii legate de stagiul minim necesar de cotizare pentru pensionare.

Reducerea vârstei de pesionare

Printre schimbările care au fost anunțate se numără și reducerea numărului vârstei de pensionare cu 20 de ani. Lucrătorii care sunt influențați direct de aceste măsuri sunt cei care au activat în condiții speciale sau deosebite. Aceștia obișnuiau să beneficieze de facilități precum reducerea vârstei standard sau majorarea punctajelor lunare.

Prin intermediul acestor noi reglementări se urmărește echilibrarea beneficiilor acordate pentru condiții de muncă speciale. De asemenea, reducerea vârstei standard pentru anumite categorii de lucrători ar avea ca rezultat dorit și întărirea principiului contributivității în sistemul de pensii.

Categoriile de lucrători care reprezintă excepții

Anumite categorii, precum minerii, o să beneficieze în continare de o reducere substanțială a vârstei standard pentru pensionare. Pentru obținerea dreptului la pensie, se stabilește un anumit stagiu minim de cotizare.

De asemenea, artișii sau lucrătorii din domenii precum aviația sau construcțiile navale beneficiază și ei, conform noilor modificări, de reduceri semnificative în ceea ce privește vârsta standard de pesionare. Va exista un stagiu minim de cotizare care să corespundă fiecărui domeniu.

Ce vizează noile modificări pentru acest sistem de pensii

Aceste măsuri propuse urmăresc să stabilească un echilibru între beneficiile acordate și sustenabilitatea sistemului de pensii. Sunt luate în considerare atât nevoile, cât și contribuțiile fiecărei categorii de lucrători.

Scopul final al Ministerului Muncii din România este acela de a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii. Pentru realizarea acestor ajustări s-a pus accentul pe contribuția fiecărui lucrător și necesitățile sistemului în raport cu presiunile financiare și demografice, potrivit Daily Business.

Noua lege a pensiilor

De asemenea, banii folosiți pentru a realiza majorarea pensiilor din 2024 vor fi luați din bugetul asigurărilor sociale. Noua lege a pensiilor prevede o indexare a acestora cu 13,8% de la începutul acestui an și recalcuarea care se va realiza pănă la data de 1 septembrie 2024. În ceea ce privește declarațiile date de prim-ministrul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, banii din pansii vor proveni din creșterea economică pe care România o va avea.

Cerința Comisiei Europene prin PNRR de ajustare a pesniilor mici va fi îndeplinită. Un român care are o contributivitate de 35 de ani și un salariu minim pe economie va avea o creștere a pensiei cu 80%. Mai exact, această pensie se va ajunge la peste 1900 de lei.