Infofinanciar > Info > Crește vârsta de pensionare în România? Din ce cauză se va întâmpla acest lucru
Info

Crește vârsta de pensionare în România? Din ce cauză se va întâmpla acest lucru

pensionare (sursă foto: monden.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, a transmis faptul că România ar trebui să crească vârsta de pensionare. De asemenea, reprezentanții au susținut faptul că reforma pensiilor trebuie să fie continuată. În acest fel, va fi eliminată orice moment în care românii ies la pensie anticipat.

„Reformele trebuie continuate pentru a restrânge în timp opţiunile de pensionare anticipată şi pentru a creşte vârsta de pensie, cu evoluţii pozitive în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, în conformitate cu noile legi”, au transmis reprezentanții OCDE.

OCDE spune că ar trebui să crească vârsta de pensionare în România

Organizația spune că populația va îmbătrâni accelerat în următorii 10 ani. Astfel, va scădea și numărul contribuabililor la sistemul de pensii. 

Majorarea vârstei de pensionare ar trebui să crească în același sens cu creșterea speranței de viață. De asemenea, organizația a transmis faptul că trebuie să se majoreze contribuția la sistemul de pensii. De asemenea, același principiu trebuie să se aplice și celor ce beneficiază de pensia specială.

După ce va adera la OCDE, românii vor beneficia de dobânzi mai mici. De asemenea, după ce se va realiza acest proces, va crește vizibilitatea României în fața investitorilor. Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis faptul că o aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică va avea loc până cel târziu în anul 2026.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltarea Economică a realizat un studiu economic pentru România. Îmbunătățirea mediului de afaceri este una dintre recomandările ce au fost incluse în studiul realizat. 

„Inflaţia rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR). Cererea s-a domolit, dar presiunile asupra preţurilor de bază sunt ridicate. În aceste condiţii, se recomandă menţinerea unei politici monetare stricte până când inflaţia este în mod clar în grafic pentru îndeplinirea obiectivului băncii centrale”, a transmis OCDE.

Studiul Economic 

Totodată, organizația a transmis faptul că sprijinul acordat de stat a ajutat gospodărie în cazul majorării costului vieții. 

„Povara creşterii datoriei publice a României va face mai dificil un răspuns la viitoarele şocuri. Consolidarea fiscală este necesară pentru a ţine sub control cererea, pentru reconstruirea rezervelor şi pentru a pune datoria publică pe o traiectorie sustenabilă pe termen lung”, se arată în Studiul Economic.

Organizația a transmis faptul că veniturile fiscale, la momentul actual, sunt încă scăzute pentru a susține cheltuielile guvernamentale actuale. 

Pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, cei de la conducerea României trebuie să se asigure că regulile consolidate de guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat sunt impuse în mod corect, conform g4media.ro.

OCDE a amintit și de corupția din România, în privința căreia s-au realizat progrese pentru combaterea acesteia. 

„Deşi s-au înregistrat progrese în combaterea acesteia, corupţia în legislativ rămâne o problemă. Resursele pentru investigarea şi urmărirea penală în cazul corupţiei au crescut, dar nu sunt încă suficiente. Trebuie continuată politica de eliminare a corupţiei, inclusiv prin reguli privind lobby-ul membrilor Parlamentului, precum şi prin consolidarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin soluţionarea deficitului de personal”, se arată în studiul realizat de OCDE.