Infofinanciar > Info > Anumiți bugetari vor avea parte de creșteri salariale. Se dau bonusuri pentru cei care petrec mult timp în fața unui calculator
Info

Anumiți bugetari vor avea parte de creșteri salariale. Se dau bonusuri pentru cei care petrec mult timp în fața unui calculator

Salarii medii nete de peste 5.000 de lei în Capitală
Sursa foto: Arhiva companiei

Un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii prevede creșteri salariale pentru unii bugetari.

Conform acestui proiect, bugetarii vor avea parte de o majorare a salariului de 10% raportată la nivelul lunii decembrie 2023. Banii se vor da în două tranșe, în iunie și în septembrie 2024. Angajații vizați sunt, în special, cei din domeniul Culturii, Sănătății, cei ai ONRC, cei din ministere, Guvern, primării.

„Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Se va înfiinţa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ministrului Finanţelor şi ministrului Justiţiei, pentru soluţionarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situaţiilor semnalate şi pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială”, scrie în document.

Majorările salariale vor fi acoperite din taxe și impozite

Cheltuielile bugetare vor fi acoperite prin procesele de reorganizare instituțională. Impactul bugetar va fi de 1,127 miliarde de lei și va fi acoperit din taxe și impozite. Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, cei care au inițiat proiectul, au spus că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 128/2023 menționa creșterea salariilor în sistemul de învățământ, inclusiv pentru personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic.

S-a stabilit ca salariile funcționarilor publici să fie la același nivel cu salariile personalului din cadrul instituțiilor în care activează. Aici intră Casa Națională de Pensii Publice, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Această măsură a vizat și Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii, Institutul Național de Statistică și structurile subordonate.

Instituțiile prefectului vor avea salarii la nivelul SGG

Referitor la instituțiile prefectului, pentru funcționarii publici și personalul contractual, salariile au fost stabilite la nivelul celor de la SGG. În acest caz există și câteva excepții, cum ar fi serviciul public comunitar de pașapoarte sau funcțiile de demnitate publică. Cu toate acestea, nu se vor depăși salariile din structurile subordonate.

„În această etapă, se constată încă diferenţe salariale manifestate între funcţii din administraţia publică centrală şi unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu. Și prin raportare la complexitatea muncii exemplifică prin agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi agenţia pentru protecţia mediului municipiul Bucureşti.

De asemenea, a fost analizat nivelul de salarizare a personalului din aparatul de specialitate al primarului din unităţile administrative-teritoriale cu până la 20.000 de locuitori, raportat la nivelul de salarizare din administraţia publică locală. Din această perspectivă se impune recunoaşterea principiului importanţei muncii şi a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceste categorii de personal bugetar”. Aceste lucruri se specifică în Nota de fundamentare, potrivit Adevărul.ro