Infofinanciar > Info > Secretarul de Stat în Ministerul Finanțelor face un anunț îngrijorător: „Cheltuielile au crescut mult mai mult decât veniturile”
Info

Secretarul de Stat în Ministerul Finanțelor face un anunț îngrijorător: „Cheltuielile au crescut mult mai mult decât veniturile”

salariul mediu net
Sursa foto: Arhiva companiei

Deficitul bugetar al anului 2024 este de 5%. Însă, fiind un an cu alegeri, atât în țară, dar și în Europa, presiunea este foarte mare în ceea ce privește cheltuielile. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Marius Andrieş.

„Deficitul bugetar pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, este 5%. Cu toţii cunoaştem că, fiind un an electoral, atât la nivel european, dar mai ales la nivelul României, când avem toate alegerile în anul 2024, presiunea pe cheltuieli este una foarte mare” a transmis Alin Marius Andrieș.

În prezent, România are 27% venituri fiscale în PIB. Acesta este cel mai mic nivel din UE.

„Pe primul trimestru, veniturile au crescut cu aproximativ 17% comparativ cu perioada anterioară. Dar şi cheltuielile au crescut foarte mult, mult mai mult decât veniturile. De aceea, deficitul aferent primului trimestru este unul uşor mai ridicat decât cel pentru anul 2024” a mai spus Andrieș.

El a amintit că în Legea bugetului a fost instituit un amendament care specifică faptul că în anul 2024 nu vor exista modificări însemnate ale politicii fiscale, scrie G4Media.ro