Infofinanciar > Info > Anul a început prost pentru românii cu credite! Băncile au început să trimită mesaje cu privire la majorarea dobânzilor
Info

Anul a început prost pentru românii cu credite! Băncile au început să trimită mesaje cu privire la majorarea dobânzilor

Dobânzi - sursa foto - fanatik.ro
Sursa foto: fanatik.ro

La 1 ianuarie 2023, rata IRCC a crescut de la 4,06% la 5,71%, ceea ce a dus la creșterea ratelor de creditare. Astfel, puțin peste 500.000 de români vor avea parte de o majorare a ratelor la credite de la 1 ianuarie 2023.

Ratele la creditele ipotecare legate de IRCC vor crește cu aproape 18%, ca urmare a majorării IRCC la 5,71% pe an. Astfel, un credit ipotecar de 200.000 de lei pe 30 de ani va costa 1.496 de lei. La aceleași cotații, ratele vor fi de 1.869 de lei pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei pe un termen de 30 de ani.

Ce soluții există

Români au opțiunea de refinanțare a creditelor bancare la dobânzi fixe. În acest fel, persoanele cu rate bancare pot alege între un termen de dobândă fixă de 3, 5, 8 sau 10 ani. Ratele nu vor crește în acest mod.

„Principala variantă pe care o au românii cu credite raportate la IRCC este una simplă şi la îndemână prin care aceştia se pot proteja de efectele creşterii indicelui şi anume prin refinanţare în credit cu dobândă fixă. Dobândă fixă îi oferă debitorului un cadru sigur și stabil, protejându-l de viitoarele fluctuaţii ale IRCC și păstrându-i rata la aceeași valoare pe toată perioada de dobândă fixă. Recomand în continuare refinanțarea pe dobândă fixă, măcar pentru 3 ani, deoarece IRCC pare să nu scadă nici de la 1 aprilie 2023, ci va rămâne în jurul a 6% și nu putem previziona încă ritmul de scădere, dacă va fi accelerat sau lent. Principalul avantaj este acela că debitorii câștigă timp și siguranță, căci în perioada de dobândă fixă, piața bancară se va stabiliza, IRCC va scădea, iar dobânzile variabile se vor diminua”, a spus CEO&Founder AVBS Credi, Valentin Anghel, conform adevarul.ro.

Băncile au început să trimită mesaje

În ziua de Anul Nou, Ramona Ioana Bruynseels, fosta candidată la președinția României publica mesajele pe care românii le-au primit de la bănciile care îi anunțau de creșterea dobânzilor.

„În stil austriac!

Îmi scriu clienți ai BCR, că azi, 1 ianuarie, duminică, început de an, primesc mesaje prin care li se comunică mărirea ratelor de credit. Am rămas mască. Câtă lipsă de respect și empatie să ai să comunici așa ceva azi și, mai ales, în acest fel atât de…steril(sau ar trebui să spun steril?)?

Domnilor bancheri, din ce îmi amintesc eu de pe vremuri, clienții trebuie tratați corect. Este corect și moral un astfel de mesaj, trimis azi?

Măcar puteați pune la sfârșitul mesajului invitația că, dacă există probleme, clienții sunt așteptați la o discuție pentru identificarea unei soluții.

Dragii mei, cei care ați ajuns la capătul puterilor și nu aveți cum să plătiți ratele mărite, cereți întâlnire cu banca prin care solicitați extinderea duratei creditului(chiar dacă personal nu îmi place ideea din mai multe considerente). Iar dacă sunteți mulți în această situație, poate mergem cu o propunere legislativă în acest sens.

Mă voi implica personal să vă ajut pe aceia dintre voi care întâmpinați dificultăți sau refuzuri nejustificate din partea băncii.

Va rog să îmi scrieți aici sau în mesaje private.”, scrie Ramona Ioana Bruynseels pe FaceBook.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.