Infofinanciar > Info > Anul 2024 aduce scumpiri în România! Care sunt produsele de pe lista Guvernului
Info

Anul 2024 aduce scumpiri în România! Care sunt produsele de pe lista Guvernului

scumpiri alimente; sursă foto: playtech.ro
sursa foto arhiva companiei

Vești proaste pentru români, noul an aduce multe scumpiri. Chiar dacă recent am primit o veste bună în ceea ce privește pensiile și salariile din România, aflăm de la guvernanți că prețurile din piață vor crește, de asemenea.

De la 1 ianuarie prețurile vor crește semnificativ. Asta înseamnă că traiul va fi unul mai dificil pentru cetățenii români.

Mai exact, anul viitor vine cu măriri de taxe și impozite în lanț, ceea ce se va traduce prin prețuri mai mari pentru consumatori.

În primul rând, mesele la restaurant vor fi mai scumpe. Iar TVA crește pentru dulciuri de la 9 la 19%. Și viciile vor fi mai scumpe.

De la 1 ianuarie 2024, crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, potrivit proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare pus în dezbatere publică.

Scumpiri la orizont

De asemenea, Guvernul va crește accizele la alcool și tutun. Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit Antena3.

De la 1 ianuarie 2024, crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, potrivit proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare pus în dezbatere publică.

De asemenea, Guvernul va crește accizele la alcool și tutun. Mesele la restaurant vor fi mai scumpe. Iar TVA crește pentru dulciuri de la 9 la 19%.

Ex: Prețul bomboanelor de la 25 la 27,3 lei

Ex: o doză de băutură carbogazoasă, de la 4 lei la 4,4 lei

Ex: Platou produse tradiționale, de la 80 la 83 de lei

Ex: Prăjitură, de la 20 la 22 de lei.

Ex: Băuturi – bere fără alcool, de la 15 lei 16.5 lei

Tutun: acciză 13,46 lei/ pachet – pachet ţigări + 1 – 1,5 lei

Alcool: 4,62 lei pe hl – sticlă bere + 1 – 1, 5 lei