Infofinanciar > Lumea la zi > Anul 2022, marcant pentru istoria familiei regale a Marii Britanii! Ce provocări îl așteaptă pe Charles al III-lea în 2023
Lumea la zi

Anul 2022, marcant pentru istoria familiei regale a Marii Britanii! Ce provocări îl așteaptă pe Charles al III-lea în 2023

Regina Elisabeta a II-a, Sursă foto: EPA-EFE
Sursă foto: EPA-EFE

Pentru familia regală a Marii Britanii, anul 2022 a fost unul plin de evenimente. Cu siguranță, cel mai marcant a fost decesul reginei Elisabeta a II-a, care cu câteva luni înainte de a lua „drumul cerului”, şi-a celebrat domnia record de şapte decenii.

Fosta Regină a Regatului Unit a reușit, de pe scaunul de monarh, să doboare majoritatea recordurilor unei dinastii cu o istorie de peste 1.000 de ani începând de la cucerirea normandă. Longevitatea sa ca lider al unui mare stat a fost depăşită doar de Ludovic al XIV-lea al Franţei, care a murit în 1715.

Însă, totul avea să se sfârșească pe 8 septembrie, când Elisabeta a II-a s-a stins din viaţă la reşedinţa sa din Scoţia. Potrivit certificatului de deces, fosta Regină a murit de bătrâneţe.

Odată cu moartea sa, s-a închis o eră a familiei regale. Așa cum era de așteptat, fiul ei, Charles al III-lea, a devenit automat rege, în timp ce cea de-a doua soţie a acestuia a devenit regină consoartă, la dorința expresă a fostei Regine.

Ce a însemnat domnia Elisabetei a II-a

În timpul epocii contemporane, Elisabeta a II-a a a reușit să se întâlnească cu cele mai importante figuri politice de după Al Doilea Război Mondial.

Printre primele măsuri adoptate de Elisabeta, din funcția celui de-al 41-lea monarh, după Wilhelm Cuceritorul, a fost să ofere fiului cel mai mare şi moştenitorul tronului, William, şi soţiei lui, Kate, titlurile de prinţ şi prinţesă de Wales. Această titulatură a fost deţinută anterior de regretata prinţesă Diana, scrie Agerpres.

De-a lungul timpului, Elisabeta a fost apreciată pentru că a condus monarhia Regatului Unit spre modernitate. De asemenea, aceasta a reușit să gestioneze excelent numeroasele crize care s-au abătut asupra familiei sale. Însă, de acum încolo, familia regală va trebui să continue demersurile fără Elisabeta, iar acest lucru ivește câţiva nori întunecaţi la orizont.

Ce se va întâmpla în 2023

Familia Regală se va confrunta cu multe probleme în viitorul an. Prima s-ar abate în jurul Prinţulului Andrew, fratele lui Charles, care rămâne persoana non grata a dinastiei după ce a fost acuzat că ar fi abuzat sexual o femeie.  Acesta a avut parte și de un proces penal, care însă s-a încheiat în urma unui acord cu victima. De asemenea, există bănuieli că mai multe sume de bani obținute de organizaţiile caritabile ale lui Charles au fost primite în schimbul unor favoruri. În prezent, poliția derulează o anchetă, care, cel mai probabil, va fi soluționată în 2023.

Însă, analiștii spun că principala problemă fost scandalul care a provocat ruptura de familie dintre fiul cel mic al lui Charles, prinţul Harry, şi a soţiei lui, Meghan, de casa regală. În prezent , cei doi locuiesc în California.

De altfel, pe data de 10 ianurie, va fi publicat „Spare”, un memoir semnat de Harry în care prinţul, potrivit editurii volumului, va relata tot ce s-a întâmplat cu „o sinceritate de neclintit şi fără ocolişuri”. În urma acestui eveniment, este de așteptat ca situația în „sânul” familiei regale să se inflameze din nou.

Încoronarea Regelui

Pe lângă aceste probleme, familia regală a Marii Britanii se va bucura încoronarea regelui Charles al III-lea. Evenimentul solemn şi religios va fi condus de arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al comunităţii anglicane.

Pe lângă momentul principal, vor mai fi organizate spectacole populare şi tradiţii care datează de mai multe secole.

Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat rege nu doar al Marii Britanii, ci şi a altor 14 teritorii printre care Australia, Canada şi Noua Zeelandă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.