Infofinanciar > Info > Antreprenoriatul din România: toți am vrea, dar posibilul eșec ne pune frână
Info

Antreprenoriatul din România: toți am vrea, dar posibilul eșec ne pune frână

Antreprenoriat, Sursa foto dreamstime.com
Foto: facebook.com

Despre antreprenoriat se discută mult și la Cluj-Napoca.  Aici, primul raport al Facultății de Ştiințe Economice de la Universitatea Babeș-Bolyai relevă că românii au un apetit tot mai mare pentru antreprenoriat. Însă se tem de eșec.

Aproximativ 50% dintre români declară că au apetit pentru antreprenoriat și că se gândesc să își deschidă o afacere.  Însă tot aproximativ jumătate dintre români își temperează acest apetit antreprenorial.

Antreprenoriatul din România

Ei se tem de un eșec în afaceri. Această concluzie reiese din raportul de țară realizat în cadrul Inițiativei internaționale Global Entrepreneurship Monitor, afirmă prodecanul Facultății de Ştiințe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Levente Szász.

Levente Szász: ”Este vorba, de fapt, despre un proiect internațional de cercetare, de monitorizare a antreprenoriatului în întreaga lume, la care s-a alăturat și România. Proiectul constă, de fapt, în realizare a unei cercetări în fiecare an pentru monitorizarea și înțelegerea stadiului ecosistemului antreprenorial din România. Care sunt obstacolele, care sunt perspectivele viitoare și să vedem care sunt condițiile și obstacolele în privința pornirii de noi afaceri și pentru succesul acestor afaceri.

Util pentru întreaga comunitate

Raportul de țară este un document util pentru întreaga comunitate, spune decanul facultății clujene, Răzvan Mustață.

Răzvan Mustaţă: ”Oferă o radiografie, un RMN, dacă vreți, a tot ceea ce înseamnă antreprenoriat în România. Datele furnizate în acest raport și pe platforma pe care noi tocmai am lansat-o sunt extrem de utile atât pentru antreprenori, cât și pentru factorii decizionali. Credem că sunt mai utile pentru factorii decizionali, pentru că pot să vină în sprijinul lor, dacă le folosesc pentru a adopta cele mai bune politici la nivel național privind dezvoltarea și susținerea antreprenoriatului din România.

Peste 27% dintre români cred că înființarea unei afaceri este ușoară. Iar peste 49% dintre respondenți consideră că următoarele șase luni vor aduce oportunități bune pentru lansarea unei afaceri. Ancheta sociologică a fost realizată pe 2000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.