Infofinanciar > Lumea la zi > Antrenarea piloților ucraineni se amână
Lumea la zi

Antrenarea piloților ucraineni se amână

sua-inarmeaza-vietnamul
Sursa foto: Britannica.com

Primul grup de șase piloți ucraineni nu va termina antrenamentul pe F-16 fabricat în SUA înainte de vara anului viitor, au declarat înalți oficiali guvernamentali și militari ucraineni, în urma unei serii de întârzieri din partea partenerilor occidentali în implementarea unui program de instruire pentru avionul de luptă sofisticat.

Calendarul reflectă discrepanța dintre susținătorii Ucrainei, care văd în F-16 un instrument cheie în apărarea țării pe termen lung, și Kievul, care a cerut cu disperare ca avioanele să ajungă cât mai repede în spațiul de luptă, considerându-le esențiale pentru lupta actuală împotriva forțelor rusești de ocupație.

Președintele Biden, după ce a refuzat apelurile ucrainene pentru F-16 timp de mai bine de un an, a revenit asupra cursului în luna mai și a declarat că susține ideea antrenării piloților ucraineni pe avioanele de luptă și a sprijinit transferul avioanelor de către alte țări. Danemarca și Țările de Jos s-au oferit să conducă un efort de pregătire, ceea ce a provocat speranțe în rândul oficialilor de la Kiev că avioanele vor apăra spațiul aerian ucrainean încă din septembrie, potrivit The Washington Post.