Infofinanciar > Lumea la zi > Antimonarhiștii acuză poliția londoneză: „Dreptul de a protesta nu mai există în Marea Britanie”
Lumea la zi

Antimonarhiștii acuză poliția londoneză: „Dreptul de a protesta nu mai există în Marea Britanie”

proteste uk
sursa foto hotnews

După ce arestarea sa a stârnit critici pe scară largă, poliția britanică a dat înapoi și l-a eliberat pe liderul  unei demonstrații antimonarhice organizate în timpul încoronării lui Charles al III-lea.

În seara de sâmbătă târziu, Mișcarea Republica a anunțat că directorul său, Graham Smith, împreună cu câțiva membri ai săi, au fost eliberați din custodia poliției după aproximativ 16 ore. Organizația a dezvăluit că telefoanele acestora au fost confiscate de către autorități.

Înainte de ceremonia de încoronare, șeful poliției londoneze, Mark Rowley, a avertizat că va exista o „toleranță foarte scăzută pentru perturbări” pe străzile din centrul Londrei, unde zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a urmări procesiunile regale. În acest context, poliția britanică l-a arestat pe Graham Smith, liderul grupului antimonarhist Republica, înainte de începerea ceremoniei de încoronare a regelui Charles.

Britanicii, arestați la proteste anti-monarhie

„Dreptul de a protesta nu mai există în Marea Britanie”, a declarat Graham Smith pe Twitter. „Mi s-a spus adesea că monarhul a fost folosit pentru a ne apăra libertățile, acum libertățile noastre sunt atacate în numele lui”.

În dimineața de sâmbătă, șase activiști au fost arestați în timp ce se pregăteau să protesteze în Trafalgar Square, pe traseul procesiunii care îl ducea pe rege către Westminster Abbey. Potrivit informațiilor furnizate de către Mișcarea Republica, sute de pancarte cu mesajul „Not my King” (traducere: „Nu ești regele meu”) au fost confiscate de către autorități. Cu toate acestea, sute de susținători ai organizației au reușit să manifesteze în mod pașnic, huiduind la trecerea regelui și a reginei.

În timpul ceremoniei de încoronare, poliția a efectuat alte 52 de arestări printre activiștii de mediu cunoscuți pentru acțiunile lor de blocare a traficului și perturbarea evenimentelor publice. Această acțiune a poliției a fost criticată de politicienii din opoziție și de organizațiile pentru drepturile omului.

O nouă lege a protestelor fusese adoptată chiar înainte de ceremonie

Arestările au avut loc într-un context în care o nouă lege controversată a fost promulgată cu câteva zile înainte de ceremonia de încoronare, aceasta întărind puterile poliției de a contracara protestele. Potrivit legii, poliția poate face arestări pe baza simplului scop de a perturba ordinea publică. Poliția metropolitană, care a mobilizat peste 11.000 de ofițeri sâmbătă, a afirmat că a „primit informații potrivit cărora protestatarii au intenționat să perturbe procesiunea de încoronare”.

„Avem datoria de a interveni atunci când demonstrațiile devin criminale și riscă să provoace perturbări grave”, a declarat Karen Findlay, care a coordonat operațiunea poliției. „Depinde de context. Încoronarea este un eveniment care are loc o dată la o generație și aceasta este o parte esențială a evaluării noastre”, a adăugat ea, citată de Hotnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.