Infofinanciar > Lumea la zi > Anglia, campioană la copii născuți din părinți necăsătoriți. Mamele singure, mai multe ca niciodată
Lumea la zi

Anglia, campioană la copii născuți din părinți necăsătoriți. Mamele singure, mai multe ca niciodată

copil din flori
Foto: substantial.ro

Cele mai recente statistici aduc o noutate absolută: în 2021, în Anglia și Țara Galilor s-au născut mai mulți copii (51%)din mame necăsătorite decât din cele căsătorite sau aflate în parteneriat.

O premieră fabuloasă: din  1845, de când se fac astfel de statistici, acest lucru nu s-a petrecut vreodată

A fi bastard nu mai e o rușine…

Secole de-a rândul, părinții necăsătoriți au fost asociate cu stigmatul, rușinea și dezavantajul. Ca să nu mai vorbim despre mamele singure…

Maximum 7%

Înregistrarea civilă a nașterilor a început abia în 1845, dar există date din registrele parohiale din secolul al XVI-lea. Atenție, ,,rata de nelegitimitate” – proporția de nașteri marcate ca părinți necăsătoriți în registrele parohiale – nu a depășit niciodată 7%, din total din secolul al XVI-lea până în anii 1960.

De atunci, însă, proporția a crescut constant.

Această creștere arată nu numai că se nasc mai mulți copii din părinți necăsătoriți, ci și că tot mai puțini părinți ascund circumstanțele nașterii copiilor lor.

Numărul real e mult mai mare

Proporția de nelegitimitate reprezintă doar acei copii a căror naștere la părinți necăsătoriți a fost observată de stat, astfel încât numărul real ar fi fost mult mai mare.

Mulți părinți au modificat datele de naștere, au folosit nume false sau s-au prefăcut că sunt căsătoriți pentru a evita ca stigmatul nelegitimității să fie atașat pe viață de dosarul de naștere al copiilor lor.

Persoanele născute din părinți care nu erau căsătoriți unul cu celălalt au fost discriminate din punct de vedere legal în multe culturi din întreaga lume timp de secole.

Nu era de bine

În Anglia și Țara Galilor, legile de descurajare și pedepsire a ilegitimității au existat cel puțin din perioada medievală timpurie.

Acest lucru reflecta convingerile creștine conform cărora sexul în afara căsătoriei era un păcat. Aceasta a fost combinată cu nevoia de a asigura stabilitatea politică și economică într-o societate în care proprietatea, statutul și identitatea se bazau pe moștenirea din tată în fiu.

Paternitatea biologică nu putea fi dovedită într-o perioadă anterioară testelor ADN, astfel încât teoria era că mariajul le dădea bărbaților siguranța că un copil este al lor. Fără căsătorie, paternitatea depindea de cuvântul femeii, ceea ce era considerat îndoielnic într-o societate care se temea de puterea sexuală a femeilor.

Legitim o fi mai bine?

Din cauza acestor temeri, a existat o cerere foarte mică de reformă. Abia în 1987 a fost eradicată în cele din urmă distincția legală între legitim și nelegitim.

Au existat mici reforme care au îmbunătățit drepturile legale ale copiilor născuți din părinți necăsătoriți începând din 1926, dar poziția lor a fost întotdeauna mai rea decât cea a unui copil ai cărui părinți erau căsătoriți.

Un copil nelegitim născut înainte de 1987 a fost considerat ca neavând un tată legal, ceea ce a afectat drepturile sale de a moșteni proprietăți.