Infofinanciar > Info > Angajații speră să primească de Paște prime de cel puțin 200 de lei. Nevoie reală depășește pragul de 500 RON
Info

Angajații speră să primească de Paște prime de cel puțin 200 de lei. Nevoie reală depășește pragul de 500 RON

Angajați la birou
FOTO: Romania TV

În acest an, prețurile pentru bunurile de consum au crescut necontenit, în unele cazuri, costurile alimentelor de bază au crescut chiar și cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică.

Prin urmare, masa de Paște nu va fi atât de îmbelșugată ca în anii precedenți. Sărbătorile pascale pun și mai multă presiune pe bugetul românilor afectat deja de rata inflației.

Respondenții preferă banii în detrimentul produselor tradiționale

Potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare on-line Bestjobs, 47% din cei chestionați au precizat că prima de sărbători oferite de angajatori reprezintă un real sprijin, în timp ce 29% dintre respondenți consideră bonusul financiar respectiv esențial. În aceste condiții, doar 45% dintre angajați își fac speranțe că vor primi ceva în plus la salariu, mai puțin cu 10% față de anul trecut.

Cei mai mulți dintre respondenții sondajului, 58% se așteaptă să fie remunerați cu o sumă cuprinsă între 100 și 200 de lei, deși, 77% dintre intervievați au precizat că nevoile reale depășesc 500 de lei.

Sondajul mai relevă faptul că 26% estimează că vor obține între 200 și 400 de lei, în timp ce 16% dintre angajați se așteaptă la o primă mai mare de 400 de lei. Începând din acest an companile private își pot răsplătii angajații cu beneficii extrasalariale în valoare de cel mult 300 de lei fără a mai fi impozitați.

Și în acest caz platforma de recrutare on-line a inițiat un sondaj pentru a identifica opțiunile angajaților în privința preferințelor ce țin de acordarea primei de Paște. Jumătate dintre respondenți prefera banii, în timp ce 21% preferă voucherele. Pentru clasicul coș de cumpăraturi au optat doar 15% dintre participanți și doar 3% dintre angajați ar opta pentru o petrecere tematică.

35% dintre angajați preferă beneficii pe partea de sănătate

Pentru 35% dintre angajați acordarea beneficiilor pe partea de sănătate este prima ideală în timp ce 4% ar prefera dividende în cadrul companiei. Cea mai mare parte a bugetului alocat pentru sărbătorile pascale va fi alocat pentru masa tradițională de Paște. Aproximativ 83% dintre angajați intenționează să cheltuiască cel mai mult pe produsele specifice sărbătorii.

Alți 8% își vor dedica o parte din resurse pentru cadouri. Sondajul a fost realizat în luna aprilie pe un eșantion de 928 de utilizatori din mediul on-line. În sectorul public cadrele didactice vor beneficia de un bonus de 10% reprezentând a doua tranșă a diferențelor salariale din perioada 2017-2021, potrivit unor surse citate de edupedu.ro.

Sumele pentru acoperirea diferențelor de drepturi salariale se plătesc eșalonat pe o perioadă de 5 ani de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, potrivit dailybusiness.ro.