Lumea la zi

Anchetă pe numele lui Boris Johnson. Se speculează că președintele BBC l-a ajutat să obțină o garanție de împrumut

Boris Johnson, sursă foto The Times
sursă foto The Times

Partidul Laburist solicită o anchetă parlamentară privind afirmațiile potrivit cărora președintele BBC l-a ajutat pe Boris Johnson să obțină o garanție de împrumut, cu câteva săptămâni înainte ca premierul de atunci să-l recomande pentru acest post.

The Sunday Times afirmă că Richard Sharp a fost implicat în aranjarea unui garant pentru un împrumut de până la 800.000 de lire sterline pentru Boris Johnson.

Sharp a declarat că a avut „pur și simplu legături” între oameni și că nu a existat niciun conflict de interese.

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că acesta nu a primit consultanță financiară de la dl Sharp.

El a respins, de asemenea, sugestia laburistă că dl Johnson ar fi putut încălca codul de conduită pentru parlamentari „prin faptul că nu a declarat în mod corespunzător acest aranjament” în registrul său parlamentar de interese.

Președinta Partidului Laburist, Anneliese Dodds, i-a scris comisarului parlamentar pentru standarde, Daniel Greenberg, solicitând „o anchetă urgentă asupra faptelor din acest caz”.

Percepția contează

Ministrul de externe James Cleverly a declarat pentru Laura Kuenssberg de la BBC că „desigur că percepția contează”. Dar el a adăugat că dl Sharp a fost un „individ incredibil de împlinit, incredibil de reușit” și că „nu există nicio îndoială că a fost numit pe merit”.

El a mai spus că nu este „neobișnuit ca cineva să fie activ politic înainte de a fi numit în posturi de conducere la BBC”.

Sharp a refuzat să apară în emisiunea „Laura Kuenssberg on Sunday”, dar a declarat că „afirmația că ar fi fost vorba de ceva financiar nu este adevărată”. Boris Johnson a fost raportat că se afla în dificultate financiară la sfârșitul anului 2020.

The Sunday Times afirmă că omul de afaceri canadian multimilionar Sam Blyth – un văr îndepărtat al lui Johnson – i-a sugerat lui Sharp ideea de a acționa ca garant al lui Johnson pentru un împrumut. Nu este clar de unde a apărut acordul de împrumut în sine. Sharp – un donator al Partidului Conservator care, la acea vreme, candida pentru funcția de președinte al BBC – l-a contactat pe Simon Case, pe atunci secretar de cabinet și șef al serviciului public. Ziarul spune că a fost inițiat un proces de diligență.

Ulterior, Cabinet Office a scris o scrisoare în care îi spunea dlui Johnson să nu mai solicite sfatul dlui Sharp cu privire la finanțele sale personale, având în vedere viitoarea numire la BBC, precizează Times.

Președintele BBC

BBC News nu a văzut scrisoarea, iar Cabinet Office a declarat că „nu comentează discuțiile private dintre un prim-ministru și funcționari”. Potrivit ziarului, dl Sharp, dl Blyth și dl Johnson au luat cina împreună la Chequers înainte ca garanția de împrumut să fie finalizată, deși aceștia neagă că atunci s-a discutat despre finanțele premierului.

Fostul bancher de la Goldman Sachs, dl Sharp a fost anunțat ca fiind alegerea guvernului pentru noul președinte al BBC în ianuarie 2021. Funcția este recomandată de secretarul pentru cultură și de primul ministru.

Președintele BBC conduce consiliul care stabilește direcția strategică a corporației și îi susține independența.

The Sunday Times precizează că candidații pentru astfel de roluri numite public sunt obligați să declare orice conflict de interese.