Infofinanciar > Lumea la zi > Analysis: Constructorii auto americani se folosesc de software și tehnologie pentru a continua războiul cailor putere
Lumea la zi

Analysis: Constructorii auto americani se folosesc de software și tehnologie pentru a continua războiul cailor putere

masini, sursa foto zf
sursa foto zf

Constructorii auto americani se vor sprijini pe tehnologie pentru a menține războiul cailor putere între mașinile lor electrice, o schimbare importantă față de motoarele mari și zgomotoase din trecut.

„Muscle cars”, dominate de mult timp de modele precum Mustang al Ford Motor, Dodge Charger al Stellantis și Chevrolet Camaro al General Motors Co, au jucat un rol crucial în cultura americană prin filme sau emisiuni TV precum „Bullitt” și „The Dukes of Hazzard”, servind în același timp ca o promovare a mărcii, lucru care a impulsionat alte vânzări.

„Muscle cars” sunt acum istorie

Cu toate acestea, acest lucru se schimbă odată cu apariția mașinilor propulsate de sisteme electrice și echipate cu cipuri de calculator, au declarat directori și analiști din industrie.

„S-ar putea să fie începutul sfârșitului mașinilor cu motor V8 și motor pe benzină”, a declarat Doug DeMuro, proprietarul unui site de licitații auto. Acesta a adăugat că diferențierea mașinilor electrice de mașinile de familie obișnuite se va reduce la „echipamente diferite sau dotări suplimentare pe care alte mașini nu le au”.

„Muscle cars” se referă la vehiculele americane cu două uși orientate spre performanță, echipate cu motoare V8 de aproape 400 de cai putere care trimit forța roților din spate, ceea ce le ajută să accelereze sub 5 secunde de la 0 la 100 de kilometri pe oră.

Începând cu anii 1960, constructorii americani de automobile, care căutau să profite de cererea stimulată de factorul de noutate și de loialitatea față de marcă, au folosit motoare de mare capacitate pentru a depăși rivalii de la acea vreme. Scopul a fost și producerea celei mai mari puteri, o tendință care a continuat până la mijlocul anilor 2000.

Cu toate acestea, cererea a început să se diminueze în anii 1970 din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a fost puternic afectată de prețurile record ale benzinei în timpul Războiului din Golf. Astfel, americanii au cedat locul unor rivali japonezi, mai eficienți din punct de vedere al consumului de combustibil, cum ar fi Honda Motor Civic și Toyota Motor Corolla.

Mașinile electrice, o nouă modă

Vânzările de muscle car-uri au continuat să se deterioreze de-a lungul anilor, deoarece consumatorii au trecut la camioane și SUV-uri, iar acum, accentul pus de era EV, pe o eficiență mai mare și emisii mai mici a ridicat și mai mult riscul pentru muscle car-uri. Acest lucru a fost dat de faptul că tehnologiile electrice oferă timpi de accelerare mari.

„Aproape toate EV-urile se comportă la fel, sunt foarte rigide și sunt grele, deoarece nu poți scăpa de faptul că bateriile au o greutate foarte mare”, a declarat pilotul de curse Ben Collins.

Având în vedere că majoritatea companiilor auto își elimină treptat mașinile pe benzină în favoarea variantelor electrice, producătorii auto care anterior își diferențiau mașinile puternice cu motoare mari se vor baza acum pe actualizări de software și tehnologie pentru a-și defini mașinile puternice.

GM și Dodge au emis calendare pentru a înceta să mai vândă muscle cars pe benzină și a le înlocui cu variante electrice care vor purta aceleași embleme. Mașinile Dodge Charger și Challenger nu vor mai fi fabricate de anul viitor, în timp ce Chevrolet a prezentat planuri pentru un Corvette electric.

Această trecere la propulsoare electrice cu software și tehnologie va face ca mașinile electrice să se lupte cu concurența altor vehicule electrice de înaltă performanță produse de Tesla Inc, Lucid Group și Rivian Automotive Inc. Mărci precum Polestar și Mercedes-Benz au anunțat actualizări opționale de putere pentru autoturismele lor, care îmbunătățesc accelerația și puterea totală prin intermediul unor actualizări software OTA (over-the-air) plătite.

Actualizări de software OTA (over-the-air)

Dodge a declarat că va face tranziția mașinilor sale puternice către o platformă electrică și în același timp, lucrează pentru a diferenția aceste modele. Șeful mărcii, Tim Kuniskis, a declarat într-un interviu că Dodge va vinde chei fizice cu radiofrecvență șoferilor care doresc să își modernizeze mașina. Aceasta este o mișcare de diferențiere față de companiile care produc mașini obișnuite și care lansează actualizări OTA (over-the-air) pentru a îmbunătăți caracteristicile și a le oferi mai multă putere.

„Nu vă vom vinde actualizări „over the air” pentru, știți, scaune încălzite. Vă vom vinde actualizări cu conectare directă pentru performanțe și suspensie și alte lucruri de acest gen, în care trebuie să schimbați fizic mașina”, a adăugat Kuniskis.

Dodge a lansat un concept Charger Daytona EV în august anul trecut.  Deține o caracteristică care poate imita senzația de a conduce o mașină pe benzină, care îi atrage pe entuziaști, inclusiv o notă de „evacuare” și posibilitatea de a schimba vitezele, spre deosebire de majoritatea vehiculelor electrice.

GM a declarat că folosește un software pentru a menține interacțiunea între vehiculele sale de performanță.

Ford, care produce un SUV electric care poartă aceeași emblemă ca și Mustang, a declarat că actualizările software over-the-air Ford Power-Up creează o „experiență de proprietate care poate fi îmbunătățită” în timp.

În esența lor, viteza și performanța mașinilor electrice sunt funcții ale dimensiunii bateriei și ale puterii motorului, alături de factori precum aerodinamica și greutatea, care joacă un rol important. Oficialii din industrie au declarat că oamenii nu trebuie să se teamă de un viitor fără motoare pe benzină.

„În multe feluri, vehiculele electrice sunt tratate ca Bau-Bau de către entuziaști, ca și cum ar veni să vă ia motoarele cu combustie internă. Vehiculele electrice sunt pur și simplu cea mai recentă evoluție din industria auto. Este o schimbare. Și, deși schimbarea este inconfortabilă, ar trebui să te provoace și pe tine.” a declarat Nick Roman de la Regular Car Reviews, conform Reuters.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.