Infofinanciar > Info > Analize gratuite pentru milioane de români. Cine poate beneficia de noua măsură și care sunt condițiile
Info

Analize gratuite pentru milioane de români. Cine poate beneficia de noua măsură și care sunt condițiile

poză doctor, sursa foto site reduceri doctori
sura foto reduceri doctori

O veste bună pentru milioane de români. Oficialii statului au luat în calcul cazurile de bolnavi din toată țara. Cei care suferă de o anumită boală extrem de răspândită vor beneficia de analize gratuite.

Majoritatea analizelor, în special cele destinate unor boli mai grave, sunt extrem de costisitoare. Din acest motiv, mulți oameni aleg să nu meargă la control. Acest lucru poate duce la evoluția bolii și de asemenea poate avea efecte extrem de negative. Dacă pacientul află de existența unei boli cronice într-un stadiu avansat al afecțiunii, nu mai există multe șanse de vindecare.

Analize gratuite pentru depistarea unei boli cronice

Boala cronică de rinichi este extrem de întâlnită și reprezintă o importantă cauză de deces la nivelul Europei. Boala s-ar putea clasa pe locul cinci în cazul celor mai frecvente cauze de deces în statisticile europene. Specialiștii se așteaptă la o creștere majoră a cazurilor de bolnavi, pe măsură ce populația îmbătrânește. Funcția renală scade în concordanță cu înaintarea în vârstă.

Acest lucru a tras un semnal de alarmă în rândul oficialilor. Aceștia au venit cu o implementare care poate ajuta populației în procesul de depistare a acestei boli asimptomatice. Ministerul Sănătății va deconta, pentru fiecare persoană care dorește realizarea acestor controale de sănătate, doua analize pentru depistarea afecțiunii cronice situată la nivelul rinichilor.

Statisticile la nivel mondial legate de această boală nu prezintă vești mai bune. În prezent, boala cronică la rinichi este a zecea cauză de deces din lume. Statisticile prezintă o probabilitate de deces într-o perioadă de cinci ani estimată la 33%.

Cum putem reduce riscurile acestei boli? 

Boala cronică de rinichi este asimptomatică, lucru care face depistarea afecțiunii un proces foarte greu. Realizarea analizelor și vizitele periodice la medic pot salva viața multor persoane. Riscurile acestei boli pot fi reduse prin screening, diagnosticare în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament.

”O afecțiune de multe ori tăcută, dar care, pe termen mediu, are un impact foarte serios nu numai asupra morbidității, dar și asupra mortalității generale și asupra calității vieții multora dintre concetățenii noștri”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Prin decontarea analizelor, mulți oameni vor putea depista boala în stadiu incipient și astfel vor beneficia de un tratament care le poate îmbunătății cu mult viața pacienților.

”Să putem să introducem câteva investigații simple, dar care au o foarte mare valoare, pentru că o boală cronică de rinichi, depistată în stadiu incipient, beneficiază de un tratament care îmbunătățește mult viața pacienților și evităm două consecințe, două soluții mai greu de implementat. În primul rând, se reduce foarte mult nevoia de dializă și cel de al doilea lucru, și cel de transplant”, a semnalat Alexandru Rafila, conform Realitatea.net

Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin practicarea unui sport, menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, aplicarea unei alimentații sănătoase, evitarea fumatului și nu în ultimul rând, controlul medical periodic.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.