Info

Patru boli autoimune care afectează greutatea corpului

Greutate boli autoimune sursa foto everlywell
Greutate boli autoimune sursa foto everlywell

Cercetările recente sugerează că tot mai mulți oameni  dezvoltă boli autoimune,  sau că organismul lor produce anticorpi care ar putea lupta împotriva sistemului imunitar propriu. Pe lângă simptomele specifice bolilor imune, acestea pot afecta și greutatea corpului.

O boală autoimună este orice afecțiune care face ca propriul sistem imunitar, care este conceput pentru a se apăra de corpuri străine, să atace din greșeală părți ale propriului corp.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care poate duce la pierderea în greutate

Diabetul de tip 1 este, de fapt, o afecțiune autoimună. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar atacă partea din pancreas care produce insulina, spune Dr. Kirk. Insulina este un hormon care este responsabil pentru transformarea zahărului din alimente în energie pe care corpul nostru o poate folosi – esențială pentru a ne menține energici și hrăniți și, de asemenea, pentru a menține normal nivelul de zahăr din sânge. În cazul diabetului de tip 1, pancreasul produce fie zero insulină, fie doar o cantitate infimă – nici pe departe suficientă pentru a menține sub control glicemia. Dacă nu este tratată, poate cauza o pierdere în greutate neașteptată. „Fără insulină, chiar dacă digerați alimentele și descompuneți glucoza, glucoza va înota în fluxul sanguin și veți urina cât de mult puteți”, explică Dr. Kirk. Insulina joacă, de asemenea, un rol în descompunerea grăsimilor și a proteinelor și în transportarea lor în celulele potrivite din organism, adaugă ea. „Corpul tău crede că ești înfometat chiar și atunci când mănânci, deoarece nu poate reține și folosi caloriile”.

Hipotiroidismul duce la creșteri în greutate

Una dintre principalele funcții ale hormonului tiroidian, produs de tiroidă, este de a regla metabolismul.  Dacă corpul nu are suficient hormon, metabolismul încetinește, ceea ce duce la apariția  hipotiroidismului.

Anumite intervenții chirurgicale și medicamente pot da peste cap tiroida și o pot face să încetinească, dar cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este o boală autoimună numită tiroidita Hashimoto. În cazul bolii Hashimoto, celulele imune ucid celulele tiroidei, ceea ce face ca glanda să fie hipoactivă, spune Dr. Apovian. Metabolismul încetinește foarte mult, iar creșterea în greutate este frecventă, dar de obicei se întâmplă treptat, în timp. Alte simptome includ senzația de răceală, oboseală ușoară, piele uscată, uitare, depresie și constipație, potrivit Asociației Americane de Tiroidă. Nu există un tratament pentru hipotiroidismul autoimun, dar poate fi controlat prin administrarea de medicamente care aduc hormonul tiroidian la niveluri sănătoase.

Hipertiroidismul provoacă pierderi de greutate bruște

Aceasta este o afecțiune în care există prea mulți hormoni tiroidieni în sânge, ceea ce duce, în cele din urmă, la pierderea neintenționată în greutate. Poate avea câteva cauze potențiale, dar cea mai frecventă este boala Graves, o afecțiune autoimună care determină glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni în plus. Potrivit Asociației Americane de Tiroidă, anticorpii din sânge pornesc tiroida și o determină să crească și să secrete prea mult hormon tiroidian.

Boala celiacă duce la intoleranță la lactoză

Această afecțiune provoacă o reacție imunitară la gluten, proteina care se găsește în grâu, care dăunează intestinului subțire. Nu toată lumea va avea simptome, dar pentru cei care le au, simptomele pot include balonare, diaree cronică, constipație, gaze, greață și vărsături și dureri abdominale.

Pierderea în greutate poate avea loc indirect, ca urmare a acestor simptome. Afectarea intestinului subțire poate provoca, de asemenea, ca unele persoane să aibă intoleranță la lactoză – care are simptome aspre similare.

Singura modalitate de a trata boala celiacă este de a evita glutenul în totalitate. Asta presupune o dietă fără pâine, paste, covrigi, prăjituri și mai multe alimente și băuturi cu grâu în ele.