Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză: Vladimir Putin vede partea bună a războiului Israelului cu Hamas
Lumea la zi

Analiză: Vladimir Putin vede partea bună a războiului Israelului cu Hamas

Vladimir Putin Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Vladimir Putin încearcă să folosească războiul Israelului împotriva Hamas ca pe o oportunitate de a intensifica ceea ce el a prezentat ca fiind o luptă existențială cu Occidentul. Președintele rus Vladimir Putin a așteptat trei zile înainte de a comenta masacrul israelienilor de către Hamas. Când a făcut-o, a dat vina pe Statele Unite, nu pe Hamas.

„Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al politicii eșuate în Orientul Mijlociu a Statelor Unite. Acestea au încercat să monopolizeze procesul de reglementare”, i-a spus Putin premierului irakian.

Vladimir Putin și-a luat destul timp

Au mai trecut șase zile până când Vladimir Putin a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Atunci, el și-a prezentat condoleanțele pentru masacrul a aproximativ 1.200 de israelieni. La zece zile după aceea, Rusia a declarat că o delegație a Hamas se afla la Moscova pentru discuții.

Putin, spun experții în politică rusă și occidentală, încearcă să folosească războiul Israelului împotriva Hamas ca pe o oportunitate de a intensifica ceea ce el a prezentat ca o bătălie existențială cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială. Aceasta ar pune capăt dominației SUA în favoarea unui sistem multilateral care, în opinia sa, este deja în curs de formare.

„Rusia înțelege că SUA și UE au sprijinit pe deplin Israelul. Totuși, SUA și UE sunt acum întruchiparea răului și nu pot avea dreptate în niciun fel”, a scris Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, pe blogul său. El a explicat nevoia lui Putin de a se diferenția.

Prin urmare, Rusia nu va fi în aceeași tabără cu SUA și UE. Principalul aliat al Israelului sunt Statele Unite, principalul inamic al Rusiei în acest moment. Iar aliatul lui Hamas este Iranul, un aliat al Rusiei.

Dușmanii tăi sunt prietenii mei 

Moscova se bucură de o relație din ce în ce mai apropiată cu Teheranul. Acesta din urmă sprijină Hamas. Totuși, el este acuzat de către Washington că a furnizat Moscovei drone pentru Ucraina, care este blocată într-un război de uzură cu Rusia.

Hanna Notte este un expert în politică externă rusă cu sediul la Berlin. Acesta a declarat pentru Carnegie Russia Eurasia Center că, în opinia sa, Moscova a renunțat la poziția sa anterioară, mai echilibrată, privind Orientul Mijlociu. Acum a adoptat „o poziție pro-palestiniană destul de evidentă”.

„Făcând toate acestea, Rusia înțelege foarte bine că se aliniază cu grupuri de alegători din Orientul Mijlociu și chiar mai departe – în Sudul Global, în opiniile lor privind problema palestiniană, unde cauza palestiniană continuă să rezoneze”, a spus ea.

Tocmai aceste circumscripții sunt cele pe care Putin încearcă să le câștige. Președintele rus încearcă că creeze o nouă ordine mondială. Aceasta ar urma să dilueze influența Statelor Unite.

„Cel mai important mod în care Rusia poate beneficia de pe urma acestei crize din Gaza este prin obținerea de puncte în fața opiniei publice mondiale”, a declarat Notte.

Standarde duble

Politicienii ruși au pus în contrast ceea ce ei spun că este o carte albă pe care Washingtonul a dat-o Israelului pentru a bombarda Gaza. Aceasta ar conține răspunsul punitiv al Washingtonului la propriul război din Ucraina. În intermediul acestuia, Rusia spune că nu țintește în mod deliberat civili, chiar dacă mii de civili au fost uciși.

Senatorul Alexei Pușkov a declarat că Occidentul a căzut într-o capcană pe care și-a făcut-o singur. El și-a expus propriile standarde duble cu privire la modul în care tratează diferite țări în funcție de preferințele sale politice interesate.

„Sprijinul fără echivoc al Statelor Unite și al Occidentului pentru acțiunile Israelului a dat o lovitură puternică politicii externe occidentale în ochii lumii arabe și a întregului Sud Global”, a scris Pușkov pe Telegram.

De asemenea, Rusia vede criza ca pe o șansă pentru Moscova de a încerca să își sporească influența în Orientul Mijlociu. Statul s-a prezentat ca un potențial pacificator cu legături cu toate părțile. Moscova s-a oferit să găzduiască o reuniune regională a miniștrilor de externe. Vladimir Putin a declarat că Rusia este bine plasată pentru a ajuta.

„Avem relații foarte stabile și de afaceri cu Israelul, avem relații de prietenie cu Palestina de zeci de ani, prietenii noștri știu acest lucru. Iar Rusia, după părerea mea, ar putea, de asemenea, să-și aducă propria contribuție, propria contribuție la procesul de reglementare”, a declarat Putin.

Ce avantaje sunt?

Există, de asemenea, potențiale beneficii economice, a spus Markov. Există și avantajul suplimentar de a atrage resursele financiare și militare occidentale departe de Ucraina.

„Rusia beneficiază de o creștere a prețului petrolului care va rezulta din acest război. Rusia beneficiază de pe urma oricărui conflict căruia SUA și UE trebuie să îi aloce resurse, deoarece reduce resursele pentru regimul antirus din Ucraina”, a spus Markov.

Alex Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, a declarat că Moscova și-a înclinat politica în Orientul Mijlociu din cauza războiului din Ucraina, conform jpost.com.

„Explicația mea este că războiul a devenit principiul organizatoric al politicii externe rusești și (din cauza) legăturilor cu Iranul, care aduce material militar la masă. Efortul de război central al Rusiei este mai important decât, de exemplu, relația cu Israelul.”

Legături de învățământ

Legăturile Rusiei cu Israelul, în mod tradițional strânse și pragmatice, au avut de suferit.

Primirea de către Moscova a unei delegații Hamas la mai puțin de două săptămâni după masacrul din 7 octombrie a înfuriat Israelul. Acest lucru a determinat convocarea ambasadorului rus, Anatoli Viktorov, pentru că a trimis „un mesaj de legitimare a terorismului”.

Nemulțumirea a fost reciprocă. Alexander Ben Zvi, ambasadorul Israelului, a fost convocat de cel puțin două ori la discuții cu ministrul rus de externe. Trimișii celor două țări la ONU au schimbat cuvinte dure. Reprezentantul Moscovei a pus la îndoială domeniul de aplicare a dreptului Israelului de a se apăra.

Mihail Bogdanov este unul dintre miniștrii adjuncți de externe ai Rusiei. El a declarat că Ierusalimul a încetat să mai avertizeze în mod obișnuit Moscova cu privire la loviturile aeriene împotriva aliatului rus Siria în avans.

Un ministru israelian a părut să își exprime deschiderea față de ideea ca Israelul să efectueze un atac nuclear asupra Gaza. Rusia a declarat că remarcile au ridicat „un număr mare de întrebări”. De asemenea, a întrebat dacă acest lucru echivalează cu o recunoaștere oficială din partea Israelului că deține arme nucleare.

Amir Weitmann este președintele grupului libertarienilor din partidul Likud al lui Netanyahu. Acesta a declarat că Israelul va pedepsi într-o zi Moscova pentru poziția sa.

„Vom termina acest război (cu Hamas) … După aceasta, Rusia va plăti prețul. Rusia susține dușmanii Israelului. După aceea nu vom uita ce faceți. Vom veni, ne vom asigura că Ucraina va câștiga”, a declarat Weitmann.