Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză Reuters: Nu mai suntem în 2020. Campania de realegere a lui Joe Biden se confruntă cu noi provocări
Lumea la zi

Analiză Reuters: Nu mai suntem în 2020. Campania de realegere a lui Joe Biden se confruntă cu noi provocări

Americanii nu au încredere într-un guvern condus de opoziție
sursa foto: nbcnews.com

În timp ce președintele american Joe Biden se pregătește pentru o bătălie crâncenă pentru realegere, realitățile cursei din 2024 și diferențele față de 2020, în plină pandemie de coronavirus, îi creează noi provocări, arată Reuters.

Joe Biden, un democrat, spune că va candida din nou și ia în considerare un anunț oficial prin intermediul unei înregistrări video chiar marți.

2024 nu va mai fi la fel ca 2020

În 2020, Biden a păstrat un profil scăzut în timp ce răspândirea COVID-19 a provocat ravagii în majoritatea aspectelor vieții americane, inclusiv în campania electorală care l-a opus pe președintele de atunci, republicanul Donald Trump.

Trump a continuat să vorbească la marile mitinguri, dar Biden și-a făcut mare parte din campanie practic din subsolul casei sale din Wilmington, Delaware, evitând în mare parte mulțimile pentru a preveni răspândirea bolii și pentru a-și reduce propriul risc de a contracta virusul.

Acest lucru se va schimba de data aceasta. Va dispărea aversiunea față de evenimentele publice, mari și mici, fiind probabil înlocuită de opriri tradiționale de campanie la restaurante, fabrici și săli de sindicate, cu strângeri de mână, selfie-uri și mulțimi de oameni.

Convenția democrată de la Chicago va fi mai degrabă în persoană decât online. Iar Biden, care, la 80 de ani, este deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA, va avea de lucru în timp ce își va prezenta argumentele pentru încă patru ani de mandat, arată o analiză recentă a Reuters.

Factorul vârstei

Republicanii vor urmări îndeaproape semnele unui program diminuat care să sugereze că vârsta l-a făcut pe Biden mai puțin apt pentru campania electorală, dar și pentru Casa Albă.

„Este destul de șocant faptul că Biden crede că ar fi capabil să ocupe un al doilea mandat, ca să nu mai vorbim de restul acestui mandat”, a declarat strategul republican Scott Reed.

Trump, primul favorit pentru nominalizarea republicană, are la rândul său 76 de ani.

Răspunsul lui Biden la îngrijorările legate de vârsta sa și de candidatura la realegere a fost „urmărește-mă”, iar Casa Albă subliniază că palmaresul său de realizări legislative este un semn al eficienței sale.

„Un program extins de călătorii nu este măsura capacității unui candidat de a-și face treaba”, a declarat Karen Finney, strateg democrată. „Nu există niciun scenariu în care republicanii să nu încerce să facă din vârsta sa o problemă. Noi știm asta. Și astfel, accentul trebuie să fie pus pe… care este cea mai eficientă modalitate de a ajunge la poporul american. O parte dintre acestea, da, vor fi evenimentele în persoană și călătoriile, dar ar putea exista și alte inovații”.

Asistenții de campanie ai lui Joe Biden au reinventat campania sa pentru 2020 pe măsură ce COVID-19 se răspândea în întreaga țară. Unele dintre inovații au fost considerate un succes, inclusiv strângeri de fonduri virtuale cu vedete, realizate fără a fi nevoie de călătorii costisitoare.

Dar alte schimbări au fost mai controversate, inclusiv o interdicție de luni de zile privind utilizarea de voluntari de campanie pentru a bate la ușă și aparițiile regulate ale lui Biden în subsolul casei sale, care au devenit un meme criticat de alegătorii de dreapta.

Faptul că va trebui să iasă mai mult decât în 2020 ar putea să-l ajute pe Biden, a declarat Meg Bostrom, cofondator al Topos Partnership, o firmă de comunicare strategică.

„Uitați-vă doar la (discursul) despre Starea Uniunii.” A fost cel mai bun pe care l-am văzut vreodată. Când republicanii au început să-l huiduiască, el s-a aprins”, a spus ea. Biden s-a luptat cu abilitate cu republicanii în timpul discursului său în fața Congresului din februarie.

Lucrurile nu sunt normale în economie

Dar alte probleme ar putea să-l împiedice pe președintele în exercițiu în campania electorală, inclusiv modul în care a gestionat economia.

„Atracția de a vota pentru Biden în 2020 a fost un fel de noțiune ciudată de revenire la normalitate”, a declarat strategul republican Ford O’Connell, referindu-se la haosul din timpul mandatului lui Trump.

„Problema pentru Biden este că el a fost la putere… și lucrurile sunt orice, dar nu sunt deloc normale, mai ales când vine vorba de economie și inflație”.

Biden a preluat funcția în ianuarie 2021, chiar în momentul în care se lansau vaccinurile COVID, iar condițiile economice s-au normalizat treptat în timpul mandatului său timpuriu, după șocul închiderilor la nivel național. Statele Unite se mândresc acum cu 3,2 milioane de locuri de muncă în plus față de vârful de dinaintea pandemiei.

Dar americanii sunt îngrijorați de o potențială recesiune, iar Biden ar putea suferi din cauza faptului că se află de partea greșită a unui ciclu economic care se îndreaptă spre 2024, cu șomajul care va crește probabil pe măsură ce creșterea economică încetinește, ratele dobânzilor rămânând ridicate și inflația putând să se situeze peste nivelurile de dinainte de pandemie.

Trump, care și-a anunțat deja candidatura la realegere și care ar putea fi din nou adversarul lui Biden, este de așteptat să urmeze strategia pe care a folosit-o în 2016 și 2020, cu multiple mitinguri mari pentru a-și energiza baza.

Dar el va trebui mai întâi să câștige ceea ce ar putea fi o competiție de nominalizare republicană epuizantă – un lucru cu care Biden, în calitate de președinte în exercițiu fără opoziție majoră în interiorul partidului său, nu se va confrunta.

„Nu avem nevoie de foc și pucioasă. Nu avem nevoie de mitinguri rah rah rah”, a declarat strategul democrat Joe Lestingi. „Avem nevoie de puterea și convingerea valorilor noastre și de fermitatea de a nu ne mișca de pe ele”.

Biden, a spus el, ar oferi această fermitate.

„Cred că va ieși mai mult în stradă”, a spus Lestingi, lăudând abilitatea lui Biden în politica tradițională „de retail”. „Dacă aveți ocazia să fiți cu el într-un cadru intim mic, el poate face o diferență foarte mare”.