Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză POLITICO: Țările UE distrug vaccinuri COVID în valoare de 4 miliarde de euro
Lumea la zi

Analiză POLITICO: Țările UE distrug vaccinuri COVID în valoare de 4 miliarde de euro

Vaccin, Sursă foto: Reuters
sursă foto: arhiva companiei

Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada pandemiei au fost aruncate la gunoi. Costul estimat se ridică la 4 miliarde de euro, arată o analiză realizată de POLITICO.

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva COVID-19, la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze. Foarte multe doze se găsesc acum în depozitele de deșeuri de pe continent.

Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor. Țara este urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de fiole.

Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse.

Valoarea risipei

POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro. Pe baza prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media. Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, POLITICO a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 euro. Calculat pe baza datelor furnizate de țările care au oferit o defalcare.

Multe dintre aceste vaccinuri au fost achiziționate în perioada pandemiei. Adică în anul 2021, când UE, SUA și Marea Britanie s-au străduit să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Lucrurile în anul 2021 au fost nesigure, iar acordul UE a fost lăudat la vremea respectivă. Dar atât mărimea, cât și momentul acordului s-au dovedit a fi problematice. Țările au fost blocate în cumpărarea de doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat. În timp ce eforturile de a dona vaccinurile în țărilor terțe au fost împiedicate de scăderea cererii și de problemele logistice.

Consecințele afacerii cu vaccinuri

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă din cauza cantităților prea mari de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria nu au mai primit vaccinuri. Cele două țări sunt date în judecată de compania Pfizer pentru neplata acestora.

În România, procurorii vor să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății. Aceștia susțin faptul că achizițiile foarte mari de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro. Între timp, vaccinurile vor continua să fie livrate. Contractul revizuit cu Pfizer obligă țările europene să cumpere vaccinuri cel puțin până în anul 2027.