Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză OPEC. Vor fi necesare reduceri de petrol
Lumea la zi

Analiză OPEC. Vor fi necesare reduceri de petrol

pret petrol (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

OPEC+ urmează să analizeze dacă trebuie să facă reduceri suplimentare ale ofertei de petrol. Grupul se va reuni la sfârșitul acestei luni, au declarat pentru Reuters trei surse OPEC+. S-a luat această măsură după ce prețurile au scăzut cu aproape 20% de la sfârșitul lunii septembrie.

Petrolul a alunecat până la aproximativ 79 de dolari pe baril pentru petrolul Brent. Acesta a fost la un maxim al anului 2023 în septembrie, aproape de 98 de dolari. Îngrijorările legate de cerere și de un posibil excedent anul viitor au presat prețurile. Acest lucru s-a întâmplat în pofida sprijinului oferit de reducerile OPEC+ și de conflictul din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+ au promis deja reduceri totale ale producției de petrol de 5,16 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 5% din cererea mondială zilnică. Aceste promisiuni au fost într-o serie de măsuri care au început la sfârșitul anului 2022. Reducerile includ 3,66 milioane de barili pe zi de către OPEC+ și reduceri voluntare suplimentare din partea Arabiei Saudite și a Rusiei.

O sursă din OPEC+ a declarat că reducerile existente ar putea să nu fie suficiente. Grupul va analiza probabil dacă ar putea fi implementate mai multe atunci când se va reuni. Alte două surse OPEC+ au declarat că ar putea fi discutate reduceri mai mari, conform reuters.com.