Infofinanciar > Info > ANAF ne învață cum să completăm declarația unică. Doritorii pot participa la cursurile on-line oferite de instituție
Info

ANAF ne învață cum să completăm declarația unică. Doritorii pot participa la cursurile on-line oferite de instituție

anaf, Sursă foto: Romania Mare
sursa foto romania mare

Persoanele fizice care doresc consiliere și ajutor în procesul de completare al declarației unice, vor fi încântați de inițiativa ANAF. Declarația unică este un formular care se depune la ANAF pentru diverse categorii de venituri realizate de persoanele fizice.

Agenția Națională de Administrare Fiscală organizează seminarii online în care explică clar cum se completează declarația unică. La aceste seminarii se pot înscrie persoanele fizice care vor să afle de la experții structurilor regionale ale instituţiei cum se completează corect declaraţia unică.

Potrivit ANAF, temele seminariilor din luna mai vor viza, în mod exclusiv, completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – formular 212.

ANAF educă oamenii interesați de activități fiscale

Prin intermediul acestui serviciu, „unitățile fiscale vor susține sesiuni online de informare a contribuabililor pe diferite teme de interes”, a precizat Agenția Națională de Administrare Fiscală, într-un comunicat.

Primul seminar organizat de ANAF este programat pe data de 9 martie și se concentrează pe tratamentul fiscal privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole. Un seminar durează aproximativ două ore. Înscrierile se pot efectua până la data şi ora începerii seminariilor, în limita locurilor disponibile.

Temele seminarelor sunt diverse. Oamenii pot învăța despre proceduri de înregistrare a contractelor de locaţiune pe data de 15 martie. Dacă există nelămuriri legate de înregistrarea în spaţiul privat virtual a persoanelor fizice, un seminar va fi disponibil pe 16 martie. Persoanele fizice care vor să afle cum se pot asigura opţional la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate se pot înscrie la seminarul online din data de 17 martie.

Trebuie să apeși un singur buton „Mă inscriu”

Un subiect relevant și de actualitate este dat de principiul proprietății intelectuale. Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor realizate de persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuală  sau/şi din cedarea folosinţei bunurilor va fi explicat pe larg de Autoritatea Fiscală începând cu 23 martie.

Seminarele încep la ore diferite, în funcție de zi și subiectul abordat. Programul online se desfăsoară între orele 9:30 și 12:00. Site-ul disponibil pentru înscrieri și programul exact al seminarelor este disponibil pe Static.anaf.ro. Înscrierea se poate realiza simplu, apăsând butonul „mă înscriu” din dreptul seminarului dorit. ANAF reamintește faptul că se pot obține detalii despre completarea şi depunerea declarației unice și prin alte metode.

O variantă este apelarea Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor (Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60). Informații pot fi obținute prin e-mail, accesând formularul de contact disponibil pe portal instituției şi în serviciul Spațiul Privat Virtual. O metodă mai interactivă constă în urmărirea canalului de Youtube al ANAF, unde vor fi publicate materiale video și modele de completare a Declarației unice.