Infofinanciar > Lumea la zi > Americanii sunt divizați în legătură cu acuzațiile penale împotriva lui Trump. 40% dintre republicani îl vor vota la alegeri
Lumea la zi

Americanii sunt divizați în legătură cu acuzațiile penale împotriva lui Trump. 40% dintre republicani îl vor vota la alegeri

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Sursa foto The Hill
Sursa foto: The Hill

Punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump i-a divizat în mod egal pe americani, dar pare să-i fi sporit șansele de a obține nominalizarea republicană pentru alegerile din 2024, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat joi.

Sondajul a fost realizat miercuri și joi, după ce marți Trump a fost pus sub acuzare de procurorii din New York pentru 34 de capete de acuzare pentru falsificare de registre de afaceri.

Ce spun rezultatele sondajului

Sondajul a arătat că 49% dintre americani consideră că a fost corect ca procurorii să urmărească primul caz penal împotriva unui președinte sau fost președinte al SUA.

Dar constatarea subliniază diviziunea politică în legătură cu atât de multe chestiuni care gravitează în jurul lui Trump. Aproximativ 84% dintre cei care se autointitulează democrați au declarat că acuzațiile au fost meritate, în timp ce doar 16% dintre republicani au fost de acord.

Aproximativ 40% dintre republicani au declarat că acest caz i-a făcut mai predispuși să voteze pentru Donald Trump în 2024, în timp ce 12% au declarat că i-a făcut mai puțin predispuși să îl susțină. Alți 38% au spus că nu a avut niciun impact.

Trump conduce detașat în cursa pentru nominalizarea republicană, 58% dintre republicani spunând că el este candidatul lor preferat. Această cifră este în creștere față de 48% într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni.

Guvernatorul Floridei, pe locul 2 în cursă

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care nu s-a înscris în cursă, s-a clasat pe locul al doilea, cu 21%.

În timp ce democrații și republicanii sunt profund divizați în ceea ce privește urmărirea penală a cazului, sondajul a arătat o convingere puternică că Trump a aranjat plăți către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels și modelul Karen McDougal pentru a le face să tacă despre presupusele relații extraconjugale.

Aproximativ 73% dintre americani cred că așa a fost, inclusiv 55% dintre republicani.

Cu toate acestea, 76% dintre republicani cred că unii dintre cei care fac parte din forțele de ordine lucrează pentru a-l delegitima pe Trump prin anchete motivate politic, comparativ cu 34% dintre democrați.

Aproximativ 51% dintre toți respondenții, dar numai 18% dintre republicani, au declarat că acuzațiile ar trebui să îl descalifice pe Trump de la o nouă candidatură la președinție, potrivit Reuters.

Sondajul realizat în rândul a 1.004 adulți din SUA are un interval de credibilitate, o măsură a preciziei, de plus sau minus 3,8 puncte procentuale pentru toți respondenții și de plus sau minus 6,3 puncte procentuale pentru cei 368 de republicani care au participat la sondaj.