Infofinanciar > Info > Americanii sunt în datorii până peste cap! Și buba crește ca Făt Frumos
Info

Americanii sunt în datorii până peste cap! Și buba crește ca Făt Frumos

Biden Sursă foto: conservativenewsdaily.net
Sursă foto: conservativenewsdaily.net

Statele Unite au cheltuit 572 miliarde de dolari în ultimele zece luni pentru plata dobânzilor datoriei federale. Această știre din partea Biroului de Buget al Congresului nu este în mod particular alarmantă, deoarece suma de 572 miliarde de dolari reprezintă 2,6% din PIB, iar plățile de dobânzi ale SUA au înregistrat o medie de aproximativ 2,6% din PIB în decursul anilor 2000.

În anii 1980 și 1990, plățile de dobânzi pentru datorie au fost mai mari, atingând peste 5%. Cu toate acestea, au fost puțin mai mici în trecutul recent (scăzând sub 2,4% în 2015 și sub 2,5% în perioada 2020-2021).

Prețurile de consum au crescut cu 17% de la președinția lui Biden

De când președintele Biden a preluat funcția în ianuarie 2021, prețurile de consum au crescut cu 17%. Datoria federală existentă deținută de public (totalizând astăzi 24 miliarde de dolari) a scăzut, prin urmare, în valoare reală, cu aproximativ 4 trilioane de dolari. Plățile mai mari de dobânzi sunt, în parte, restituiri ale principalului datoriei către detinatorii de obligațiuni care au văzut valoarea principalului lor erodată.

Dar aici este locul în care problema ar trebui să fie discutată. Plățile de dobânzi și PIB-ul sunt fluxuri economice. Ambele serii reprezintă toate tranzacțiile pe o perioadă dată. Datoria, cu toate acestea, este un număr economic de tip stoc, un total la un singur moment în timp. Comparările adecvate pentru orice tip de analiză sunt fluxurile cu fluxurile și stocurile cu stocurile, nu fluxurile cu stocurile sau stocurile cu fluxurile (cum ar fi datoria față de PIB).

Plățile de dobânzi sunt în limitele istorice în raport cu PIB-ul. Datoria națională este însă cel mai bine măsurată în raport cu un alt stoc, cum ar fi averea națională. Așa cum inflația a erodat valoarea datoriei naționale a SUA, la fel a erodat și valoarea averii naționale. Numerele sunt înspăimântătoare, dar nu mai înspăimântătoare decât au fost în trecutul recent. Dezvoltările financiare legate de plățile de dobânzi și valoarea reală a datoriei sunt normale și explicabile.

Îngrijorător, datoria guvernamentală față de averea națională a crescut semnificativ în ultimii 13 ani (de la 14,5% în 2010 la 18% în 2023), iar creșterea reală a PIB-ului scade. Cel mai important și îngrijorător  aspect este ce cheltuieli au cauzat această creștere a datoriei. În anii 1980, când datoria a crescut sub președintele Ronald Reagan, acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce PIB-ul și averea națională au crescut puternic.

În 1983-1984, creșterea reală a PIB-ului a fost uriașă, de 6,5% pe an; în cei cinci ani care au urmat, a fost încă 3,6% pe an. Țara a câștigat 17 milioane de locuri de muncă noi între 1980 și 1989. În schimb, începând din anul 2000, creșterea de cel puțin 3% a fost realizată doar în trei din cei douăzeci și doi de ani, 2004-2005 și 2021. Procentul adulților în vârstă aptă de muncă care au locuri de muncă a scăzut considerabil.

Cheltuielile lui Reagan s-au concentrat pe încheierea Războiului Rece

Când Reagan a crescut datoria națională a noastră, acest lucru a coincis cu o dezvoltare economică care a transformat datoria într-o povară financiară tot mai mică pentru contribuabili, precum și într-un activ extrem de valoros și fiabil pentru proprietarii săi. Cheltuielile lui Reagan s-au concentrat pe încheierea Războiului Rece, reducerea sau diminuarea programelor guvernamentale și permiterea reducerilor masive ale ratelor fiscale.

Datoria lui Reagan de atunci a reprezentat o investiție. Răspunsul economic o creștere de 4% pe an timp de mulți ani a demonstrat acest lucru. Aceasta nu este adevărat acum. Acum, cheltuielile guvernamentale sunt folosite pentru a plăti oamenilor să nu lucreze și investitorilor să nu investească, în loc să îi motiveze pe oameni să lucreze și să investească mai intens și mai bine.

Datoria pe care guvernul federal a acumulat-o începând din 2020 corespunde beneficiilor de șomaj, plăților de stimulente în timpul pandemiei și a altor cheltuieli similare. Datoria pentru a acoperi acest tip de cheltuieli asigură că economia va stagna, făcând din datorie o povară devastatoare pentru viitor. În acest moment, statisticile privind dobânzile și datoria arată că ne aflăm în partea superioară a unui interval rezonabil.

Cu toate acestea, dacă Statele Unite continuă să contracteze datorii pentru a finanța inactivitatea și lipsa de producție, economia va deveni inactivă, condamnând generațiile viitoare să piardă oportunitatea de a atinge prosperitatea. Inflația a avut o medie de 7% pe an în ultimul an și jumătate. Dacă guvernul poate continua să se împrumute la o rată de 4%, rata actuală a dobânzii pentru obligațiunile de trezorerie,  diferența de trei puncte înseamnă că împrumutul este ieftin pentru împrumutător. Dacă guvernul ar avea idei excelente pentru cheltuirea banilor sau pentru reducerea ratelor fiscale, planuri bune pentru a stimula creșterea economică, împrumutul ar fi o idee bună. Dar cel mai probabil, creditorii la rata de 4% nu vor persista într-un mediu cu o inflație de 7%, conform foxbusiness.com.