Infofinanciar > Info > Amenzi uriașe pentru magazinele care nu afișează originea românească a produselor. Sancțiunile ajung la 100.000 de lei
Info

Amenzi uriașe pentru magazinele care nu afișează originea românească a produselor. Sancțiunile ajung la 100.000 de lei

produse romanesti
sursă foto dreamstime

La Senat a fost înaintată o propunere legislativă nouă, conform căreia magazinele care nu vor indica pe rafturile lor produsele de origine românească vor putea fi sancționate cu amenzi de până la 100.000 de lei. Proiectul de lege se află deja în procesul legislativ și urmează a fi discutat și votat.

Potrivit proiectului de lege înregistrat la Senat, se propune ca operatorii economici, indiferent de modalitatea în care își desfășoară activitatea, inclusiv în magazine fizice sau online, să fie obligați să distingă și să evidențieze produsele fabricate din materii prime provenite din industria românească.

Se încurajează consumul produselor de origine națională

Impunerea acestei obligații ar conduce implicit la aplicarea de amenzi pentru nerespectarea acestei reguli. Conform propunerii legislative, operatorii economici care nu semnalează corect și nu evidențiază produsele românești ar putea primi sancțiuni financiare, care variază între 1.000 și 10.000 de lei.

De asemenea, important de menționat este că aceste amenzi se aplică în cazul operatorilor economici care au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mică de două milioane de euro în anul anterior aplicării sancțiunii.

Propunerea legislativă prevede că operatorii economici care au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare de două milioane de euro în anul precedent aplicării sancțiunii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei în cazul nerespectării obligației de a evidenția produsele românești.

Pentru ca această inițiativă să devină lege, ea trebuie să treacă prin etapele legislative obișnuite, inclusiv aprobarea de către Parlament, promulgarea de către Președinte și publicarea în Monitorul Oficial, potrivit Antena 3.

Meniul clasic de vară al românilor s-a scumpit

Prețurile la gustarea clasică, brânza cu roșii, au crescut semnificativ, ceea ce face ca acest meniu să nu mai fie considerat una dintre cele mai ieftine opțiuni alimentare în timpul verii.

Prețurile brânzei de burduf au atins un nivel de aproximativ 120 de lei pe kilogram, în timp ce roșiile, deși mai ieftine decât în săptămânile anterioare, se vând în piețe cu aproximativ 15 lei pe kilogram. Printre preferatele românilor se numără telemeaua de oaie, care se comercializează cu aproximativ 60 de lei pe kilogram, în timp ce cea mai accesibilă variantă rămâne brânza de vacă, cu prețuri cuprinse între 25 și 35 de lei.

Conform datelor Institutului de Statistică, românii adoptă strategii de cumpărare mai prudente, achiziționând cantități mai mici de produse lactate și legume pentru a se încadra în bugetul disponibil. Comercianții, într-o încercare de a oferi transparență consumatorilor, afișează prețul pe 100 de grame la raft. Studiul arată că brânza înregistrează o creștere de peste 28% în comparație cu anul trecut, în timp ce legumele au înregistrat o creștere de 26% a prețurilor, scrie Antena 3.