Infofinanciar > Info > Amenzi de peste 5.000 de lei pentru șoferi! Noile reglementări ale Codului Rutier. Ce este interzis acum
Info

Amenzi de peste 5.000 de lei pentru șoferi! Noile reglementări ale Codului Rutier. Ce este interzis acum

Mașini, Sursă foto: Știrile Kanal D
Sursă foto: Știrile Kanal D

Traficul este o povară cu care șoferii trebuie să se confrunte în fiecare zi. Drumurile extrem de aglomerate, dar și cozile de mașini pot avea efecte negative asupra stărilor și emoțiilor conducătorilor auto, care se confruntă cu mult stres pe străzile publice. Codul Rutier prezintă o serie de reglementări și reguli ce au în vedere buna funcționare a circulației, dar și luarea măsurilor necesare pentru stabilirea siguranței participanților la trafic, dar și a pietonilor.

În anumite cazuri, există șoferi care nu respectă total regulile de circulație prevăzute de lege, fie din necunoștință de cauză, fie din motive personale precum graba sau neatenția. În astfel de situații, dacă șoferii sunt opriți de autorități, pot risca plata unor amenți extrem de mari, ce pot aduce o gaură în bugetul lunar, bani cheltuiți din cauza unei greșeli realizate în trafic. Fiecare țară prezintă propriile reguli ale Codului Rutier, realizate special pentru cetățenii și șoferii care se confruntă cu drumurile publice zilnic.

Amenzi colosale pentru șoferi

Fiecare țară prezintă propriul set de reguli la nivelul Codului Rutier, care trebuie respectate în momentul intrării pe teritoriu și participarea activă la trafic. Șoferii români care circulă în cadrul traficului din alte țări trebuie să aibă mare atenție la prevederile Codului Rutier, specifice țării sau zonei în care merg. Astfel, înainte de a pleca la drum, este indicat verificarea regulilor de circulație prezente în zonele parcurse, până la destinația dorită. În caz contrar, nerespectarea regulilor va aduce cu sine amenzi semnificative, iar statutul de turist nu poate ajuta în încercarea de a scăpa de plata sumelor uriașe de bani.

În cazul anumitor țări, șoferii trebuie să respecte anumite prevederi, care în România nu sunt aplicate. Un exemplu este Marea Britanie, care prevede o regulă neobișnuită în cadrul Codului Rutier. Este vorba de interzicerea folosirii navigației prin satelit de către șoferi. Această lege a fost adoptată în urmă cu un an și prevede amenzi usturătoare pentru cei care folosesc dispozitivele de navigație în timpul condusului. Conform legilor impuse, pentru această faptă, șoferii pot plăti o amendă ce se ridică la suma de 1.000 de lire sterline, adică aproape 5.000 de lei. Această lege a sistemului britanic are ca scop îmbunătățirea siguranței din traficul desfășurat pe drumurile publice.

Codul Rutier din Marea Britanie prevede faptul că este ilegal folosirea de către șoferi a telefonului, dispozitivelor de navigație, tabletelor sau orice orice dispozitiv capabil să primească sau să trimită date în timpul condusului, astfel atrăgând atenția șoferului de la trafic. Regula se aplică și în cazul celor care circulă cu motociclete. Rezumând, este interzisă utilizarea unor astfel de dispozitive și ținerea lor în mână, pe parcursul condusului.

Dispozitivele hands-free, problematice pentru șoferi

Plasarea unui dispozitiv de navigație prin satelit la nivelul liniei vizuale a șoferului, poate reprezenta de asemenea o problemă deoarece are rolul de a distrage participantul la trafic și chiar să obstrucționeze vederea asupra drumului sau liniei de mers. În Marea Britanie, acest lucru este, de asemenea, considerat o infracțiune. Astfel, chiar și utilizarea dispozitivelor hands-free reprezintă o problemă pentru șoferi. În plus, Codul Rutier prevede faptul că parbrizele și geamurile trebuie să fie întotdeauna curate și fără obstacole, care ar putea obstrucționa vederea șoferului, conform Substantial .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.