Info

Amenzi de 2,4 milioane de lei! Care sunt cetățenii vizați de ANRE 

Contor energie hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a precizat în cursul zilei de astăzi faptul că operatorii rețelelor de distribuție a energie electrice au fost sancționați deoarece nu și-au îndeplinit obligațiile de citire a indexului contorului electric în timpul stabilit de trei luni. Valoarea sancțiunilor aplicate ajunge la 2,4 milioane de lei.

Altfel spus, operatorii de distribuție a energiei electrice au încălcat prevederile stipulate la articolul 45 alineatul 10 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu adnotările și completările ulterioare.

Șase companii energetice au fost amendate de ANRE

”La sfârşitul anului 2022, am dispus acţiuni de control inopinate la operatorii de distribuţie a energiei electrice, prin care am verificat modul de îndeplinire a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare a energiei electrice la un interval de timp care nu trebuie să depăşească 3 luni, în cazul clienţilor casnici, aşa cum prevede art. 45 alin. (10) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare” a precizat Dumitru Chisăliță președintele ANRE, citat de Agerpres.

Inspectorii ANRE au identificat depășiri frecvente a perioadei de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice, neregulile au fost sancționate cu cu amenzi contravenționale de 400.000 de lei. Au fost amendate șase companii fiind vorba de E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Distribuție Energie Electrică România, Distribuție Energie Oltenia, Delgaz Grid.

Autoritatea de Reglementarea a domeniului Energetic a subliniat faăptul că de la 16 decembrie 2022, amenda contravențională pentru încălcarea obligațiilor de a citi indexul grupului de măsurare al utilizatorului casnic, la un interval stabilit la 3 luni, a fost modificată și este cuprinsă în momentul de față între 100000 și 1000000 lei, potrivit hotnews.ro.

Au fost aplicate amenzi de 2,4 milioane de lei

”În urma finalizării acţiunilor de control, inspectorii au constatat depăşiri frecvente a intervalului de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice, toţi operatorii de distribuţie verificaţi fiind sancţionaţi cu amenzi contravenţionale” a continuat Chisăliță. Sumele obținute în urma aplicării sancțiunilor vor intra integral la bugetul de stat.

”Fac precizarea că, începând cu data de 16.12.2022, amenda contravenţională pentru nerespectarea de către operatorul de distribuţie a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare al clientului final casnic la un interval de timp de maximum 3 luni s-a modificat şi este cuprinsă între 100.000 lei şi 1.000.000 lei”, conchide președintele ANRE.

Grupul italian Enel deține trei din cele șase societăți amendate, concernul italian anunța în luna noiembrie că va părăsi România. De asemenea, ANRE a amendat și compania de stat Electrica, cea care grupează cele trei distribuții de energie care asigură alimentarea pentru Transilvania și nordul Munteniei.

Distribuție Energie Oltenia este urmașul companiei CEZ care a părăsit piața din România și a vândut activele unui fond de investiții din Australia. Distribuția de curent din Moldova este asigurată de compania Delgaz Sud deținută de grupul german E.ON.