Infofinanciar > Info > Amenzi de 1.000 de euro pentru șoferi. Unde și de ce
Info

Amenzi de 1.000 de euro pentru șoferi. Unde și de ce

Mașină,
Sursă foto: Bizlaw

Șoferii au parte în fiecare zi de foarte multe cheltuieli. Aceștia trebuie să suporte prețul benzinei sau motorinei, care este destul de ridicat și să aibă mereu în vedere buna funcționare a autoturismului, prin controale periodice la mecanic. De asemenea, aceștia trebuie să suporte costurile anumitor taxe sau impozite. Astfel o eventuală amendă pentru nerespectarea regulilor de circulație va aduce o gaură în bugetul deja constrâns de alte cheltuieli al șoferilor.

Există amenzi care aduc sume extrem de mari de plătit. O anumită amendă se poate ridica și la suma de 1.000 de euro. Șoferii trebuie să aibă în vedere cunoașterea Codului Rutier și a regulilor, pentru a nu se trezi cu anumite surprize neplăcute.

Amendă de 1.000 de euro

În funcție de drumurile pe care le parcurg sau de zonele în care circulă, șoferii trebuie să respecte regulile de circulație și să cunoască prevederile Codului Rutier. Șoferii trebuie să fie foarte atenți, mai ales la faptul că, în cazul unei călătorii într-o țară străină, regulile sunt destul de diferite. Fiecare stat în parte își stabilește propriile prevederi legate de circulația în anumite zone. Șoferii români care aleg să parcurgă un drum în alte țări trebuie să cunoască înainte regulile de circulație din acea țară, pentru a nu se trezi cu amenzi destul de mari. Un exemplu este Marea Britanie, un de a fost introdusă o amendă care se ridică la 1.000 de euro. Așadar, șoferii se pot confrunta cu situația în care primesc o amendă de 1.000 de euro pentru folosirea GPS-ul în mașină.

O nouă regulă în Codul Rutier englez despre care mulți șoferi nu știu a fost extrem de discutată de oameni. Schimbarea se aplică în cazul utilizării telefonului sau a oricărui dispozitiv portabil pentru a accesa hărți sau navigația prin satelit. Legea care a intrat în vigoare exact acum un an spune că șoferii se pot confrunta cu o amendă de 1.000 de lire sterline pentru utilizarea GPS-ului în timpul conducerii automobilului. Deși oamenilor le era deja interzis să își folosească telefoanele în timp ce conduc sau merg pe motocicletă, aceștia puteau în continuare să își folosească telefonul pentru navigația prin satelit.

Dar la 25 martie 2022 legea a fost actualizată, iar această lacună a fost eliminată. Mulți șoferi nu își dau seama că schimbarea se aplică în cazul utilizării telefonului pentru a accesa hărți sau navigație prin satelit. Guvernul englez a explicat care sunt implicațiile acestei legi. „Este ilegal să țineți și să folosiți un telefon, un navigator prin satelit, o tabletă sau orice dispozitiv care poate trimite sau primi date, în timp ce conduceți sau ghidați o motocicletă. Aceasta înseamnă că nu trebuie să utilizați un dispozitiv în mână din niciun motiv, fie online, fie offline. De exemplu, nu trebuie să trimiteți mesaje text, să efectuați apeluri, să faceți fotografii sau videoclipuri sau să navigați pe web.” se arată în cadrul anunțului realizat de Guvernul din Anglia.

Regulile Codului Rutier

Fiecare șofer trebuie să respecte mai multe reguli din Codul Rutier. Această lege se referă la problematica ce face referire la blocarea parbrizelor și utilizarea dispozitivelor mobile. Nu există orientări clare cu privire la locurile în care puteți și nu puteți utiliza smartphone-ul sau navigatorul în timp ce conduceți. Dacă plasați un navigator prin satelit la nivelul ochilor în timp ce conduceți, vă puteți obstrucționa vederea la nivelul drumului. Acest lucru ar putea fi considerat de poliție ca fiind o infracțiune. Codul rutier prevede că parbrizele și geamurile trebuie să fie păstrate curate și să nu obstrucționeze vederea, conform Ziarul românesc .