Infofinanciar > Info > Românii pot obține permisul fără școala de șoferi! Care sunt schimbările din Codul Rutier
Info

Românii pot obține permisul fără școala de șoferi! Care sunt schimbările din Codul Rutier

Mașină,
Sursă foto: Bizlaw

Pe data de 10 august, Codul Rutier a suferit trei modificări majore. Astfel, lucrurile s-au schimbat pentru mulți șoferi.

La propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Codul Rutier a suferit pe data de 10 august trei modificări.

Comunicatul MAI

Conform unui nou comunicat al Ministerului Afacerilor de Interne se precizează că au intrat în vigoare propunerile care se referă la modificarea condițiilor de restituire a permisului de conducere: „Începând de astăzi intră în vigoare propunerile MAI privind modificarea condițiilor de restituire a permisului de conducere reținut și a celor de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state. În ședința de Guvern de joi, 10 august a.c., a fost adoptată Ordonanța nr. 29/2023 prin care se modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la propunerea specialiștilor Ministerului Afacerilor Interne”.

De asemenea, se mai subliniază și faptul că cetățenii care dețin permise de conducere din alte state, care nu pot fi preschimbate cu cel român, se vor putea înscire la examenul de obținere a documentului fără a mai fi necesar să urmeze școala de șoferi: „Astfel, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”.

Comunicatul mai arată și că există posibilitatea pentru persoanele care nu au reședintă sau domiciliu la noi în țară, să înmatriculeze provizoriu un vehicul aici, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară: „Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România. ”

Ce aduc noile schimbări

În urma acestei modificării legislative, românii se pot înscrie la examen fără a mai fi nevoiţi să achite taxele aferente şi să piardă timp la cursurile şcolii de şoferi.

O altă schimbare importantă din Codul Rutier face referire la posibilitatea restituirii permisului de conducere pentru acei șoferi care ar demonstra în baza testelor toxicologice de sânge că nu au consumat substanţe interzise. Acest caz se aplică doar dacă aparatele DrugTest ale Poliţiei Române îi depistează pozitiv la diverse substanţe interzise.

În plus, modificarea din lege ar veni în contextul în care un număr mare din aparatele de depistare a șoferilor care consumă droguri au avut rezultate fals-pozitive, iar în urma unor teste de sânge s-a dovedit acest lucru. Până nu de mult, şoferii îşi primeau permisul de conducere doar după ce un procuror dispunea clasarea dosarului penal, conform sursei romaniatv.net.