Infofinanciar > Lumea la zi > Aliatul nesperat al lui Donald Trump. Boris Johnson îl susține pe fostul președinte american
Lumea la zi

Aliatul nesperat al lui Donald Trump. Boris Johnson îl susține pe fostul președinte american

Boris Johnson, Sursă foto: dreamstime
Sursa foto: dreamstime.com

Boris Johnson spune că revenirea lui Trump la Casa Albă este „ceea ce are nevoie lumea. Fostul premier îl susține pe fostul președinte american căzut în dizgrație înainte de alegeri. El spune că  Trump „nu îi va abandona pe ucraineni

Boris Johnson l-a susținut pe Donald Trump înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA. Acesta afirma că revenirea sa la Casa Albă ar putea fi „exact ceea ce are nevoie lumea”.

Victorie pentru lume

În rubrica sa săptămânală din Daily Mail, fostul premier a susținut că, dacă Trump sprijină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, reînnoirea conducerii sale „poate fi o mare victorie pentru lume”. Cu toate acestea, Trump a pus în mod repetat la îndoială continuarea sprijinului SUA pentru Kiev dacă va fi reales. Asta în timp ce se laudă cu relația sa cu președintele rus Vladimir Putin.

Trump, care, de asemenea, a criticat în mod repetat și în mod deschis NATO, a afirmat anterior că ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 24 de ore.

„Pur și simplu nu pot să cred că Trump va renunța la ucraineni. Dimpotrivă, după ce și-a dat seama, așa cum cu siguranță a făcut-o, că nu există nicio înțelegere cu Putin, socotesc că există o șansă bună ca el să dubleze eforturile și să termine ceea ce a început. Oferindu-le ceea ce au nevoie pentru a câștiga”, este mesajul transmis de Boris Johnson.

Dezvoltarea Occidentului

„Dacă acesta este cazul, atunci există toate șansele ca, sub Trump, Occidentul să fie mai puternic. Iar lumea mai stabilă”, a mai transmis acesta.

La începutul zilei de vineri, 19 ianuarie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe Trump, care este favorit pentru a obține nominalizarea republicană, să viziteze Kievul. Într-un interviu acordat postului Channel 4 News, liderul ucrainean a declarat: „Da, te rog, Donald Trump. Te invit în Ucraina.

„Dacă puteți opri războiul timp de 24 de ore, cred că va fi suficient să veniți la Kiev, în orice zi în care mă aflu aici”. În editorialul său Johnson a scris că „liberalii globali” se tem de o victorie a lui Trump.

Teama de Trump

„La petrecerile de la Davos, mi s-a spus, liberalii globali au tremurat atât de violent încât puteai auzi gheața ticăind în băuturile lor”, a scris el.

În altă parte a rubricii sale, Johnson a recunoscut că fostul președinte republican, care se confruntă cu 91 de acuzații de infracțiuni în patru dosare penale, „a fost surprins spunând câteva lucruri neprotejate”.

Johnson a susținut că „ceea ce are nevoie lumea acum este un lider american a cărui disponibilitate de a folosi forța și imprevizibilitatea pură este un factor de descurajare major pentru dușmanii Occidentului”.

El a mai spus că Trump este interesat de „un acord de liber schimb adecvat” cu Marea Britanie. Asta după ce speranțele unui acord comercial în toată regula au fost abandonate anul trecut, informează theguardian.com