Infofinanciar > Lumea la zi > Alianțe puternice! Obama sare în ajutor lui Biden pentru a-l învinge din nou pe Trump
Lumea la zi

Alianțe puternice! Obama sare în ajutor lui Biden pentru a-l învinge din nou pe Trump

obama sua (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Barack Obama a petrecut câteva ore vinerea trecută în sufrageria familiei de la Casa Albă, în vizită la fostul său vicepreședinte, Joe Biden. Întâlnirea a servit ca un fel de mică reuniune a celor doi președinți, cunoscându-se de foarte mult timp.

În ultimele luni, Obama le-a spus clar asociaților săi că el crede că cursa din ce în ce mai intensă dintre Biden și Donald Trump va fi incredibil de strânsă, au declarat pentru CNN asociați ai acestuia. În acest scop, întoarcerea sa la 1600 Pennsylvania Avenue săptămâna trecută a fost în mare parte o vizită de lucru.

Biden și Obama, împreună cu fostul președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, au participat la un apel organizatoric în reședința Casei Albe, anunțând cea de-a 14-a aniversare a Legii privind prețurile accesibile. „Avem șansa de a face și mai mult, dar acest lucru se va întâmpla doar dacă îi trimitem pe Joe și Kamala înapoi la Casa Albă în noiembrie”, a declarat Obama în înregistrarea video. „Așadar, trebuie să continuăm să muncim”.

Biden, încă eficient

Obama i-a spus lui Biden că el crede că remarcile președintelui privind Starea Uniunii de la începutul acestei luni au fost eficiente și au reușit să se impună, potrivit unor persoane familiare cu conversația lor. De asemenea, Obama i-a subliniat lui Biden cât de mult crede că asistența medicală va fi o problemă puternică și importantă din punct de vedere politic în viitoarele alegeri.

Campania a înregistrat și alte conținuturi cu cei doi președinți, au declarat sursele, pe care intenționează să le lanseze în următoarele săptămâni. Obama și Biden vorbesc cu regularitate, au declarat sursele, iar fostul președinte rămâne în contact direct cu unii oficiali de top de la Casa Albă, inclusiv cu șeful de cabinet al lui Biden, Jeff Zients, care a lucrat în administrația Obama.

Fostul președinte i-a întins ocazional o mână de ajutor lui Biden de la anunțul de realegere a actualului președinte anul trecut, în special prin apeluri publice de strângere de fonduri și în conversații discrete în speranța de a risipi îngrijorarea unor democrați cu privire la faptul că Biden ar putea candida pentru un al doilea mandat.

Se așteaptă ca angajamentul său cu campania lui Biden să se intensifice pe măsură ce alegerile generale intră în viteză, iar consilierii au declarat că a fost deja de acord cu mai multe apariții în campanie înainte de noiembrie, în timp ce lucrează pentru a ajuta la reconstruirea coaliției câștigătoare a lui Biden din 2020.

Cea mai mare îmbrățișare a lui Obama pentru efortul de realegere a lui Biden are loc joi, la o strângere de fonduri în Manhattan, cu vedete, la care participă Biden, Obama și fostul președinte Bill Clinton. Cei trei președinți se vor așeza pentru o conversație rară, moderată de Stephen Colbert.

Biden, Obama și fostul președinte Bill Clinton

Nu va fi deloc o întâlnire de rutină a Clubului președinților, iar când Clinton și Obama vor urca pe scena de la Radio City Music Hall, apariția lor va sublinia momentul extraordinar din istoria americană în care un președinte în exercițiu este prins într-o luptă acerbă pentru a-l împiedica pe predecesorul său să se întoarcă la Casa Albă.

„Nimeni nu se poate adresa mai bine democraților dezamăgiți decât președintele Obama”, a declarat pentru CNN un strateg senior care a lucrat îndeaproape cu Obama și Biden, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a fi sincer în legătură cu campania. „Dar există limite la ceea ce poate face Obama. Sarcina de a câștiga această cursă îi revine în continuare președintelui Biden”.

La evenimentul de joi seară vor participa numeroase celebrități și artiști precum Queen Latifah, Lizzo, Cynthia Erivo, Mindy Kaling, Ben Platt și Lea Michele, potrivit campaniei. Seara va fi supervizată de producătorii de profil Jordan Roth și Alex Timbers, iar biletele vor avea prețuri cuprinse între 225 și 500.000 de dolari.

Capitalizând rara apariție comună a lui Biden și a doi dintre predecesorii săi, campania le oferă unora dintre invitații cu bani mulți posibilitatea de a se fotografia cu toți cei trei președinți de către celebra fotografă Annie Leibovitz.

În calitate de președinte, Biden a fost, de asemenea, în contact frecvent cu Clinton, spun surse familiare. Steve Ricchetti, un consilier de top al lui Biden care a lucrat și la Casa Albă a lui Clinton, este, de asemenea, în contact regulat cu fostul său șef. Sfaturile și consultanța legate de alegerile din 2024 au făcut parte din toate aceste conversații, au spus persoanele respective.

Meet the Presidents

Atracția și popularitatea lui Obama ca unul dintre cei mai cunoscuți democrați la nivel național a fost de netăgăduit. Eforturile de strângere de fonduri de la bază ale campaniei care îl prezintă pe fostul președinte au strâns peste 15 milioane de dolari până acum în acest ciclu, un concurs „Meet the Presidents”, în care au participat doar Biden și Obama, a adunat aproximativ 3 milioane de dolari, potrivit campaniei.

În următoarele șapte luni, un domeniu specific de interes pentru Obama va fi lansarea de apeluri pentru strângerea de fonduri și contribuția la motivarea tinerilor americani, în special a alegătorilor de culoare și latino-americani, care sunt considerați de consilierii de campanie ca fiind un punct slab al candidaturii lui Biden.

Cele mai mari provocări

Obama nu are planuri de a ieși agresiv la rampă până în toamnă, când începe votul anticipat, urmând un model pe care l-a adoptat de când a părăsit funcția. Păstrarea fostului președinte până la finalul cursei – în momentul în care alegătorii acordă cea mai mare atenție – este modul în care Obama și consilierii săi cred că poate fi cel mai eficient.

Nu au fost făcute încă planuri ferme de călătorie, au declarat consilierii, dar fostul președinte va vizita probabil campusurile universitare în toamnă, precum și orașele importante din statele aflate în bătălie.

Obama nu s-a sfiit să își exprime îngrijorarea cu privire la războiul Israelului din Gaza, care a devenit una dintre cele mai mari provocări ale lui Biden – atât în politica externă, cât și în politica internă. Aceasta, alături de drepturile reproductive, va fi principalul obiectiv al discursului lui Obama în fața alegătorilor.

Jim Messina, directorul de campanie al lui Obama din 2012, care a fost un consilier apropiat al campaniei de realegere a lui Biden, a declarat pentru CNN că fostul său șef intenționează să facă tot ce poate pentru a-l ajuta pe Biden să obțină un al doilea mandat la Casa Albă. Această misiune, a spus Messina, a devenit semnificativ mai urgentă doar datorită apariției lui Trump ca prezumtiv candidat republican.