Infofinanciar > Info > Alexandru Rafila, despre problema antibioticelor: „Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului”
Info

Alexandru Rafila, despre problema antibioticelor: „Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului”

Rafila anunță un nou spital! Este dedicat pacienților cu arsuri grave
sursă foto: stirileprotv.ro

Problema antibioticelor din cadrul sistemului medical din țara noastră se pare că a luat amploare în ultima perioadă. Această temă a fost dezbătută marți, 21 noiembrie, în cadrul evenimentului „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?”. Conferința a fost organizată de către echipa de la DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie.

La acest eveniment a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Oficialul trage acum un semnal de alarmă asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii. Din punct devedere medical, acestea ar trebui acum să fie prescrise doar când situația o cere. De asemenea, spune ministrul Rafila, ar trebui administrate doar în doza potrivită.

Alexandru Rafila, despre problema antibioticelor

„Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (…), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament. (…). Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control”, spune oficialul de la Sănătate în cadrul conferinței.

Alexadru Rafila vine cu recomandarea unei atenții sporite în momentul în care este nevoie de un antibiotoc. Ministrul vine cu acest sfat atât prntru medici, cât și pentru farmaciști. Dar mai ales pentru pacienți, pentru cei ce au nevoie de acest medicament: „În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm (…) într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită”, a specificat Rafila.

„Educarea publicului”

În continuare, oficialul de la Sănătate spune că este nevoie ca populația României să fie mai bine educată în acest sens. Doar în acest mod s-ar putea preveni ulterioarele probleme medicale. „Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii. Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă. Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă”.

„Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. (…) Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată, pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”, adaugă Alexandru Rafils.