Info

Alertă pentru scafandrii militari români! Proiectil din al Doilea Război Mondial a fost găsit pe fundul mării

Plaja Eforie Sud Sursa foto BZI
Sursa foto BZI

O navă care trage nisip din Marea Neagră pentru plaja din Eforie a aspirat o bombă neexplodată. La prima vedere, scafandrii de la fața locului au spus că proiectilul ar fi din perioada celui de Al Doilea Război Mondial.

Scafandri militari au fost imediat alertați și au pornit către navă pentru a scoate proiectilul în siguranţă, urmând să fie detonat într-un loc sigur. Nava se afla destul de aproape de un dig unde s-au mai strâns mine şi proiectile, conform ObservatorNews.

Plajele de pe litoral vor fi reconstruite

Nava respectivă scotea nisip de pe fundul mării ce va fi folosit ulterior pe plaja din Eforie și nu numai. Plaja din Eforie va fi extinsă cu 50 de hectare, în cadrul unui proiect de lărgire a plajelor pe litoral.

Nisipul va fi depus în apele puţin adânci de lângă coastă. Lucrările au început în zona portului Belona și se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. Așadar vom avea 100-140 de metri de plajă până la linia apei, iar în acest moment, 80% din lucrare este gata, au anunțat responsabilii de la Apele Române.

Un milion și jumătate de metri cubi de nisip vor fi necesari pentru construirea plajei acolo, iar lucrările de înnisipare vor dura aproximativ 3 luni. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna a fost prezent astăzi la Eforie Sud. Potrivit oficialilor, suprafaţa totală a plajelor lărgite, între Eforie Nord și Eforie Sud, va fi de 50 de hectare. Vorbim, în total, despre șase kilometri de plajă, care vor fi realizați în următorii 3 ani și vor costa peste 100 de milioane de euro.

O conductă de doi kilometrii a fost scufundată în zona Eforie pentru a alimenta cu nisip țărmurile de pe litoral. Lucrările de înnisipare din zona Eforie au început la finalul sezonului estival de anul acesta, conform graficului de execuţie stabilit în cadrul proiectului de „Reducere a eroziunii costiere – faza II”.

Un proiect susținut de Uniunea Europeană

„Protejarea şi reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este un proiect cu o valoare de 841.118.736 de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de coeziune, fiind de 602.743.199 de euro. Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut.

În acest moment, lucrările se desfăşoară în Eforie pe o distanţă de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla. În cadrul acestei investiţii vor fi construite şapte diguri şi vor fi folosite pentru lărgirea plajei peste 4,5 milioane de metri cubi de nisip. Valoarea contractului se ridică la peste 122.000.000 de euro.

Pe parcursul acestei perioade, echipele de la Apele Romane Dobrogea-Litoral vor fi pe teren şi vor superviza tot procesul, conform Adevărul.