Info

ALERTĂ METEO! Întră în vigoare un nou cod galben. Vor cădea ninsori abundente în toată țara. Cum arată prognoza

Zăpadă, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

ANM a lansat prognoza meteo pentru luna decembrie, care aduce pe de o parte temperaturi peste medie în mai multe zone ale țării, dar și intensificări ale vântului, mai ales în sudul și estul țării. Primele ninsori ale sezonului au căzut deja în mai multe zone din Moldova și la munte, iar temperaturile se apropie de -10 grade.

Vremea se păstrează schimbătoare la momentul actual, tendință ce va continua până la jumătatea lunii decembrie. Deși în mai multe județe din țară au căzut deja ninsori, prognoza arată că prima săptămâna a lunii decembrie vine cu temperaturi peste media obișnuită. Precipitațiile vor continua în mai multe regiuni în această săptămână, dar pentru restul perioadei va exista o tendință deficitară a regimului pluviometric.

În ultima săptămână din noiembrie și prima din decembrie, temperaturile vor fi peste limita normală a perioadei, pe mare parte din teritoriu. În săptămâna 21 – 28 noiembrie, precipitațiile vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice, estice și centrale. În săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie, temperaturile se păstrează peste medie, dar precipitațiile vor fi deficitare, potrivit Digi24.

Temperaturi schimbătoare

Pe alocuri, vor fi intervale cu ninsoare abundentă, dar și intensificări ale vântului, ce va viscoli ninsoarea. Vântul se va intensifica și în sudul și estul țării, cu viteze maxime ce vor atinge 50 – 65 km/h la rafală. Cantitățile de apă vor cuprinse, în general, între 15 și 30 de l/mp în Oltenia și Muntenia, și 10 – 25 de l/mp în Transilvania și Moldova. Izolat, în nordul Olteniei și al Munteniei, vor cădea până la 40 – 50 de l/mp, relatează RomâniaTV.

Aria ploilor și ninsorilor se va restrânge spre seară, iar cerul se va însenina parțial în unele regiuni. Dimineața zilei de marți, 22 noiembrie, va fi rece în nordul Moldovei, cu temperaturi minime cuprinse între -2 și -7 grade, iar local chiar mai coborâte.

„Se pare că în săptămâna 28 noiembrie-5 decembrie din punct de vedere termic, ar trebui să ne așteptăm la o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit în toată țara. Această prognoză rămâne și pentru următoarea săptămână,5-12 decembrie, cel puțin arată informațiile la acest moment. „Va fi foarte important ceea ce se întâmplă în această săptămână 21-28 noiembrie pentru că, așa cum arată informațiile din punct de vedere agrometeorologic la acest moment pentru noul an agricol 2022-2023, care a început la 1 septembrie, observăm că încă în partea de Sud-Est a țării, seceta extremă, puternică și moderată, este prezentă”, a afirmat Elena Mateescu, directorul executiv al ANM.

Aceasta a atras atenția asupra consecințelor temperaturilor peste medie din ultima perioadă, alături de precipitațiile deficitare, care duc la secetă și afectează recoltele agricole.

„Dacă ne uităm la progresia statistică, ultimii ani au fost din ce în ce mai săraci în precipitații. Temperatura a crescut de la an la an. Pe baza acestor modele, anul 2023 nu va putea face excepție. Este posibil să se alăture seriei anilor celor mai călduroși”, a explicat meteorologul pentru RomâniaTV.

Ninsori abundente la munte

În ciuda temperaturilor peste medie, au fost înregistrate ninsori abundente în nordul Moldovei și în zonele de munte.  În Iași și Suceava a nins abundent în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar locuitorii s-au trezit cu un strat gros de zăpadă. Cei care au vizitat în acest week-end Transalpina și Transfăgărășan s-au bucurat și ei de un strat consistent de zăpadă. Pe de altă parte, ninsoarea bruscă a dus la închiderea acestor drumuri pentru a evita pericolele.

Iarna a sosit și în unele părți ale Statelor Unite cu cantități record de zăpadă. Orașul Buffalo din statul american New York a înregistrat în acest week-end  cantități uriașe de ninsoare. Aproape 2 metri de zăpadă au căzut local în jurul orașului în decurs de doar 24 de ore, o situație care nu a mai fost niciodată întâmpinată în ultimii zeci de ani.