Info

ALERTĂ METEO! Vor cădea ninsori abundente în toată țara! Codul de avertizare intră în vigoare chiar astăzi

ninsori sursa foto businessmagazin
sursa foto: businessmagazin

Meteorologii au emis, sâmbătă,19 noiembrie,  o avertizare cod galben de ninsori pentru 11 județe din Moldova și Muntenia, care va intra în vigoare la miezul nopții și va dura până duminică la ora 10:00.

În Carpații Meridionali, jumătatea nordică a Carpaților Orientali și în Moldova vor fi ninsori local moderate cantitativ și strat de zăpadă la altitudini de peste 1.700 de metri, la începutul intervalului, potrivit avertizării Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). În unele localități se va înregistra un strat de zăpadă de peste 10 centimetri.

Ocazional vor fi precipitații mixte și polei în regiunile înalte și de deal din Moldova.

Meteorologii au emis o avertizare de atenționare completă pentru următoarele județe: Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Gorj, Vâlcea și Mehedinți, precum și o avertizare de tip semiavertizare pentru Prahova, Dâmbovița, Argeș și Bacău.

Prognoza meteo  în perioada următoare

În săptămâna 21-27 noiembrie, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud și sud-est, temperaturile vor fi mai ridicate decât media acestei perioade. Vor fi precipitații abundente în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice, estice și centrale. Maxime de 5 până la 17 grade Celsius (mai cald pe 22 și 23 noiembrie în Banat), minime de -3 până la 8 grade (zonele joase).

Se așteaptă ploi în Transilvania și în sud în jurul datei de 21, 24 și 27 noiembrie (în nord sunt posibile furtuni în 27 noiembrie); în Moldova sunt posibile ninsori în 21 noiembrie.

În săptămâna 28 noiembrie-4 decembrie, în majoritatea zonelor, dar mai ales în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, regimul pluviometric va avea o tendință de deficit. Minimele vor fi cumprinse  între -3 și 7 grade Celsius, cu maxime între 5 și 15 grade Celsius (mai cald în perioada 28-30 noiembrie în Transilvania și în sudul Banatului) (zonele joase). În sudul țării vor cădea ploi pe 2 decembrie, din cauza precipitațiilor.

În perioada 5-11 decembrie, în toate regiunile, temperatura medie va fi mai ridicată decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului. În celelalte părți ale țării, precipitațiile vor fi apropiate de media perioadei, cu excepția nord-vestului și a regiunilor muntoase. Maximele vor fi de 4 până la 9 grade Celsius și minime de -4 până la 3 grade Celsius , temeraturi prognozate pentru zonele joase.

În săptămâna 12-19 decembrie, la nivelul întregii țări, precipitațiile vor fi aproximativ medii pentru această perioadă a anului. Minimele vor fi cuprinse între -6 și 2 grade Celsius, iar maximele între 1 și 8 grade Celsius (mai frig în zilele de 15-16 decembrie, în special în zonele joase). Pe 15-17 decembrie, vor fi ploi, ploaie înghețată/polei sau ninsori, potrivit alba24.ro