Lumea la zi

Alertă în Japonia! Nouă milioane de oameni au fost evacuați! Taifunul Nanmadol lovește țara

aljazeera.com
FOTO: aljazeera.com

Nouă milioane de persoane au fost sfătuite să își evacueze locuințele, în timp ce Japonia este lovită de unul dintre cele mai grave taifunuri pe care le-a văzut vreodată țara. Taifunul Nanmadol a ucis două persoane și a rănit aproape 90.  Acesta a lovit duminică dimineața cea mai sudică insulă japoneză, Kyushu, și se preconizează că va trece peste insula principală Honshu în următoarele câteva zile.

Zeci de mii de persoane și-au petrecut noaptea de duminică spre luni în adăposturi de urgență, iar aproape 350.000 de locuințe au rămas fără curent electric.  Transporturile și afacerile au fost perturbate, iar țara se pregătește pentru inundații și alunecări de teren de amploare.

Nanmadol a adus rafale de până la 234 km/h, iar în unele zone au fost prognozați 400 mm de ploaie în 24 de ore.  Au fost anulate serviciile de trenuri de mare viteză, feriboturi și sute de zboruri. Multe magazine și alte afaceri au fost închise, iar saci de nisip au fost amplasați pentru a proteja unele proprietăți.

Taifunul a ajuns duminică dimineață în apropierea orașului Kagoshima, situat în extremitatea sudică a celei mai sudice insule japoneze, Kyushu.

Nouă milioane de oameni din Japonia afectați de taifunul Nanmadol

Radiodifuzorul de stat NHK a declarat că un bărbat a fost ucis când mașina sa a fost scufundată de inundații, iar un altul a murit după ce a fost îngropat într-o alunecare de teren. Încă o persoană este dată dispărută, iar 87 au fost rănite.

Se preconizează că furtuna se va întoarce spre est și va trece pe deasupra insulei principale a Japoniei, Honshu, înainte de a se îndepărta spre mare până miercuri. În capitala, Japoniei au căzut ploi abundente, iar linia de metrou Tozai a fost suspendată din cauza inundațiilor.

A fost emisă o alertă de nivel cinci, cel mai înalt pe scara japoneză de avertizare în caz de dezastru, pentru peste 500.000 de persoane din zonele Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto și Yamaguchi.

Un total de aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părți din regiunile Kyushu, Shikoku și Chugoku, în urma unei alerte de nivel patru.  Nanmadol a fost clasificat drept super taifun de către Centrul comun de avertizare a taifunurilor din SUA (JTWC), un termen aplicat furtunilor cu viteze susținute ale vântului de 240 km/h sau mai mult. Este echivalentul unui uragan de categoria patru sau cinci.

Prim-ministrul Fumio Kishida și-a amânat până marți vizita la New York, unde urma să țină un discurs la Adunarea Generală a ONU, pentru a monitoriza impactul furtunii. Oamenii de știință au prezis un sezon de uragane foarte activ în acest an, influențat de un fenomen natural cunoscut sub numele de La Niña, ca urmare a schimbărilor climatice

Temperaturile mai ridicate de la suprafața mării în Atlantic și în Caraibe, ca urmare a schimbărilor climatice, ar putea avea, de asemenea, un impact. Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) a declarat că ciclonii tropicali intensi se vor intensifica probabil la scară globală, scrie bbc.com.