Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile primare republicane din SUA. Rivalii lui Trump se luptă pentru atenția publicului
Lumea la zi

Alegerile primare republicane din SUA. Rivalii lui Trump se luptă pentru atenția publicului

Donald Trump și-a anunțat oficial candidatura pentru prezidențialele din 2024, sursă foto DW
sursă foto DW

Pentru orice candidat la alegerile primare republicane care nu se numește Donald Trump, atragerea atenției este numele jocului, cel puțin pentru moment. Având în vedere avansul impunător al fostului președinte Trump în sondajele naționale și propaganda sa de a conduce ciclurile de știri, este vital pentru contracandidații săi să se mențină pur și simplu în atenția presei.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, considerat în general drept cel mai serios contracandidat al lui Trump, a intrat în ultimele zile în schimburi fracționare, mai întâi cu un reporter și apoi cu un hater, care au fost rapid amplificate de principalul super PAC care îi susține candidatura. Fosta ambasadoare a Națiunilor Unite, Nikki Haley, a atras partea ei de atenție la începutul ciclului de campanie cu o propunere de a impune teste cognitive pentru persoanele de 75 de ani și mai în vârstă care candidează la o funcție aleasă. A fost o lovitură nu foarte subtilă la adresa lui Trump, 76 de ani, și a președintelui Biden, 80 de ani.

Lupta mediatică pentru atenție

Mai recent, Vivek Ramaswamy, un contracandidat cu bătaie lungă, a provocat agitație atunci când a sugerat creșterea vârstei de vot la 25 de ani, cu excepția tinerilor adulți care s-au angajat în serviciul militar, au lucrat ca primii respondenți sau care ar putea trece un test de educație civică. Ramaswamy, un antreprenor în vârstă de 37 de ani, s-a folosit de astfel de mișcări pentru a găsi cel puțin un anumit grad de susținere în sondajele publice. În linii mari, cu cât candidatul este mai marginal, cu atât mai ostentative trebuie să fie tacticile sale de căutare a atenției. Pentru acei candidați cu șanse mari, este mai bine să facă o mișcare riscantă decât să se scufunde în liniște în cvasi-invizibilitate. Această din urmă soartă îi afectează pe unii candidați aproape în fiecare ciclu.

Candidaturile prezidențiale ale unor candidați precum senatorul Michael Bennet în 2020, guvernatorul Louisianei Bobby Jindal în 2016 sau senatorul Chris Dodd în 2008 abia dacă sunt amintite, chiar și de obsedații politici. O soartă similară ar putea, probabil, să-i aștepte pe cei ca fostul guvernator al Arkansasului Asa Hutchinson în acest an. Cu toate acestea, găsirea unor mișcări care să nu se transforme în trucuri poate fi o sarcină dificilă. „Aceasta este problema. Trebuie să spui sau să faci ceva pentru a atrage atenția. Dar, știți, puteți să vă turnați benzină pe voi înșivă și să aprindeți un chibrit, asta va atrage atenția, dar veți fi mort” a declarat Joe Trippi, un strateg democrat care a lucrat la numeroase campanii prezidențiale de-a lungul anilor.

Trippi a susținut că propunerea lui Ramaswamy privind vârsta de vot este genul de idee care, în cele din urmă, se va întoarce împotriva sa, chiar dacă va atrage atenția. „Poți face multă publicitate spunând: Creșteți vârsta de vot la 25 de ani,  dar în cele din urmă îți va face să pierzi mult mai multe voturi decât vei obține”, a spus Trippi. Pe de altă parte, a nu reuși să joci jocul care atrage atenția poate duce la definirea candidaților plauzibili în alți termeni decât cei proprii. Primele zile ale campaniei senatorului Tim Scott, de exemplu, au fost memorabile pentru puține lucruri în afară de dificultatea candidatului de a articula exact poziția sa față de avort. Provocările sunt cu atât mai mari în acest an pentru ceilalți candidați, deoarece Trump îi aruncă într-o umbră și DeSantis este atât de departe de restul grupului de urmăritori.

Primarele timpurii ale alegerilor SUA

În media națională ponderată a sondajelor de opinie întreținută de site-ul de date FiveThirtyEight, Trump a obținut aproximativ 54% de susținere până sâmbătă seara, iar DeSantis se situa la 21%. Dincolo de cei doi, fostul vicepreședinte Mike Pence, Haley, Ramaswamy și Scott erau grupați la 5 procente sau mai puțin. Pence nu s-a declarat încă oficial, dar se așteaptă ca săptămâna aceasta să își oficializeze candidatura. Există, desigur, o cale mai lungă și mai răbdătoare spre succes decât o apucătură rapidă pentru titluri. Statele cu primii votanți, Iowa, New Hampshire și Carolina de Sud, pot oferi o rampă de lansare pentru candidați care să iasă din relativa obscuritate. Dar chiar și atunci, este important să se găsească un mesaj care să atragă cel puțin atenția alegătorilor.

Aceste state timpurii „sunt configurate în mod unic pentru politica de vânzare. Sunt mici, alegătorii vorbesc între ei, poți lua foc mai ușor într-unul dintre aceste trei state cu primare timpurii decât în multe alte locuri din țară”, a declarat Hogan Gidley, care a lucrat la campania din 2012 a fostului senator Rick Santorum și la cea din 2016 a fostului guvernator al Arkansasului Mike Huckabee, înainte de a ajunge secretar de presă adjunct la Casa Albă a lui Trump. „Nu ai nevoie neapărat de trucuri, comentarii aberante, promisiuni nebunești sau goale. Trebuie să munciți. Locuitorii din Iowa apreciază faptul că vii la ei, că îi lași să te verifice la nivel local și, de multe ori, acele sufragerii sau mese cu 10-12 persoane se pot transforma în mulțimi de sute, dacă nu chiar mii, la fiecare oprire.” a adăugat Gidley, în prezent consilier principal pentru comunicare strategică la America First Policy Institute.

Cu toate acestea, obținerea unor titluri și a unor timpi de antenă pe cablu nu strică, dacă puteți găsi o modalitate de a o face în mod abil. „Cum obții publicitate fără să pari că faci prostii? Aceasta este o adevărată provocare. Multe propuneri serioase nu reușesc să se impună cu adevărat prin aglomerația mediatică – în timp ce cascadoriile scandaloase o fac.”, a declarat Tobe Berkovitz, profesor emerit la Universitatea din Boston, specializat în comunicare politică, conform The Hill .