Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile europarlamentare: suntem mai bine informați decât alți alţi europeni
Lumea la zi

Alegerile europarlamentare: suntem mai bine informați decât alți alţi europeni

UE, sursa foto ZF.ro
Foto: facebook.com

Mai mult de două treimi dintre români cred că țara noastră a beneficiat de pe urma faptului că este membră a Uniunii Europene. Totodată, 60% cred că viaţa lor este influențată în mod direct de acțiunile instituțiilor comunitare. Și știm și despre alegerile europarlamentare.

Este rezultatul ultimului eurobarometru realizat la cererea Parlamentului European. Studiul mai arată că românii sunt bine informați atunci când vine vorba de alegerile europarlamentare.

Știm când sunt alegerile europarlamentare

72 de procente dintre cetățenii Uniunii Europene spun că țara lor a beneficiat de faptul că este membru al spațiului comunitar. La noi, doar 69% dintre români cred acest lucru.

Pe de altă parte, 61% dintre europeni cred că apartenența la UE este un element pozitiv, față de 51% cât se înregistrează în România. În ciuda unei încrederi ușor mai scăzute față de media europeană, românii știu mai bine când vor avea loc alegerile europarlamentare. astfel că 67% dintre ei indică anul 2024, față de 49% la nivel european, iar 43% dintre români știu și luna alegerilor, față de doar 28% dintre europeni.

Mai mult, românii par mai hotărâți decât europenii să voteze la următoarele europarlamentare: 75% față de 68% cât este media europeană.

Suntem mai interesați

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, spune că interesul europenilor pentru aceste alegeri a crescut în ultima perioadă:

Roberta Metsola: ”Cetățenii europeni au cerut să apărăm valorile comunitare, democrația, drepturile omului, libertatea de expresie, iar Parlamentul European cred că a livrat astfel de măsuri. Suntem lideri globali pe piața digitală, am întărit autonomia europeană odată cu legea cipurilor, am asigurat vaccinuri pentru fiecare cetățean în vremea pandemiei, ne-am desprins de energia Rusiei, am adoptat legislația pentru venitul minim și am luat măsuri ca, indiferent de sex sau vârstă, cetățenii să aibă venituri similare pentru muncă egală. Când am fost chemați să sprijinim Ucraina, am făcut-o”.