Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile din Serbia se repetă pe 2 iunie. Anunțul a fost făcut de președintele Vucic
Lumea la zi

Alegerile din Serbia se repetă pe 2 iunie. Anunțul a fost făcut de președintele Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic
Sursa foto Arhiva companiei

Alegerile municipale intens contestate din capitala Serbiei, Belgrad, din decembrie anul trecut, vor fi organizate din nou pe 2 iunie. Acest lucru se întâmplă după ce au fost reclamate nereguli la vot. Acesta a fost mesajul președintelui Aleksandar Vucic.

Partidul populist al lui Vucic, Partidul Progresist Sârbesc (SNS), a revendicat victoria în alegerile parlamentare și locale din țara balcanică. Opozanții au denunțat un scrutin marcat de nereguli.

Competiția a fost cea mai strânsă la Belgrad. O coaliție lejeră de partide de opoziție au candidat sub sigla „Serbia împotriva violenței”. Aceasta s-a dovedit a fi un concurent dur pentru SNS. A obținut 49 din cele 110 locuri în consiliul municipal din Belgrad. Rezultatele votului au provocat o serie de proteste de stradă la care au participat mii de persoane. În ianuarie a fost depusă o plângere pentru presupuse fraude.

La Belgrad, în special, opoziția a acuzat guvernul că a permis alegătorilor din Bosnia vecină să voteze ilegal la scrutinul pentru controlul capitalei, conform barrons.com.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a remarcat că alegerile au fost „dominate” de Vucic, un populist de dreapta, „ceea ce, împreună cu avantajele sistemice ale partidului de guvernământ, a creat condiții nedrepte pentru concurenți”.