Infofinanciar > Lumea la zi > Ajutorul pentru Ucraina este legal! Secretarul Trezoreriei îl contrazice pe Vladimir Putin
Lumea la zi

Ajutorul pentru Ucraina este legal! Secretarul Trezoreriei îl contrazice pe Vladimir Putin

Janet Yellen - Sursa foto: newsmaker.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat duminică, 16 iunie, că împrumutul de 50 de miliarde de dolari planificat de G7 pentru a ajuta Ucraina cu ajutorul activelor rusești înghețate nu este un furt. Așa cum l-a catalogat președintele rus Vladimir Putin.

„Nu există niciun sens în care să fie vorba de furt. Activele rusești rămân în această instituție. Ele au fost confiscate”, a declarat Yellen într-un interviu cu gazda Jonathan Karl la emisiunea „This Week” de la ABC. „Investițiile pe care le avea Rusia au ajuns la maturitate. Așadar, fondurile Rusiei stau în numerar. Dar generează venituri pentru instituția pe care Rusia nu are niciun drept”.

Împrumut pentru Ucraina

Săptămâna trecută, conferința G7 a convenit asupra unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina folosind profiturile generate de activele rusești care au fost înghețate după ce Rusia a invadat Ucraina. Deși activele în sine nu au fost transferate definitiv în mâinile occidentalilor, Putin a numit acțiunea furt. Și a spus că este ilegală.

„Nu există nicio problemă legală aici”, a declarat Yellen. „Iar aliații noștri, partenerii noștri, G7 vor oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari. Care va fi rambursat în timp din aceste venituri. Și aș spune că liderii G7 au spus deja clar că nu vor debloca aceste active până când Rusia nu va plăti pentru pagubele pe care le-a provocat Ucrainei.”

Laude aduse împrumutului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost prezent la summitul din Italia și a lăudat împrumutul.

Când Yellen a fost rugată de Karl să explice împrumutul, ea a spus că inițial au fost înghețate active în valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari. Iar acest împrumut provine dintr-o parte din acestea.

„Dintre acestea, marea majoritate, în jur de 200 de miliarde de dolari, se află într-o instituție financiară belgiană unde generează venituri care nu aparțin Rusiei și care fuseseră acumulate de acea instituție”, a spus Yellen, explicând împrumutul. „Și am convenit, G7 și partenerii noștri au convenit să exploateze valoarea acestui flux pentru a oferi un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei, care va fi plătit din aceste așa-numite profituri excepționale care se acumulează în această instituție financiară”, informează politico.eu