Infofinanciar > Info > Guvernul umblă iar la ajutorul de 2.000 de lei. Se modifică termenul de acordare
Info

Guvernul umblă iar la ajutorul de 2.000 de lei. Se modifică termenul de acordare

Categoria de pensionari care se va bucura de creșteri după recalculare
Sursa foto: Arhiva companiei

Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență ajutorul de 2.000 de lei de care beneficiază mii de persoane defavorizate.

Un nou proiect de ordonanță adoptat în ședința de marți a Guvernului ajutorul de 2.000 de lei. De această formă de sprijin financiar beneficiază, de mai mulți ani, mamele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori cele minore. Suma acrodată poate fi folosită exclusiv pentru cumpărarea unor produse destinate îngrijirii nou-născutului.

Conform proiectului de ordonanță adoptat de Executiv, ajutorul pentru mamele defavorizate se va acorda și în perioada 2024 – 2027.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede acordarea de „măsuri de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate“. Acestea constau, potrivit prevederilor ordonanței, în acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi. Dar sunt prevăzute și o serie de măsuri auxiliare. În plus, proiectul de act normativ mai prevede și eliminarea contribuției la sănătate pentru unele concedii medicale acordate mamelor.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei. Aceștia sunt plătiți într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut. Bugetul măsurii de sprijin este de 24 de milioane de euro.

Cine poate beneficia de ajutorul de 2.000 de lei

Conform condițiilor de eligibilitate stabilite de actul normativ, mamele care pot beneficia de sprijinul financiar sunt:

– mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune.

– mamele cu dizabilităţi.

– mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă. Acestea se încadrează în categoriile de victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc. Aceste condiții sunt stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei.

– mamele care nu deţin acte de identitate.

– mamele minore.

– mamele care nu au cetățenie română și provin din zone de conflict.

Condiții speciale de acordare

Ajutorul de 2.000 de lei se acordă doar mamelor care nasc după intrarea în vigoare a măsurilor. Însă, actul normativ prevede că pentru solicitarea sprijinului nu trebuie depășit termenul de trei luni de la naşterea copilului. Autorităţile administraţiei publice locale verifică în mod expres vârsta copilului pentru a stabili eligibilitatea cuplului mamă – nou-născut.

Ordonanța de urgență stipulează că banii primiți sunt destinați achiziției de produse specifice trusoului pentru nou-născut. La articolele necesare îngrijirii nou-născutului, sunt prevăzute: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.

Măsurile auxiliare prevăzute de ordonanță includ activităţi care au scopul de a reduce deprivarea materială, conform avocat.net.