Infofinanciar > Info > Ajutor de la stat de peste 170 de milioane de euro! Ce românii pot beneficia de bani
Info

Ajutor de la stat de peste 170 de milioane de euro! Ce românii pot beneficia de bani

euro, sursa foto dreamstime
sursă foto: dreamstimec.com

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere ordonanța de urgență care privește schema de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă pentru culturi înființate în primăvara anului trecut. 

Pe site-ul MADR a fost postat pe data de 10 aprilie 2023, la secțiunea Transparență Decizională, proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului. Proiectul de lege urmează să instituie o schemă de ajutor de stat sub forma unui grant acordat producătorilor agricoli pentru culturile înființate în primăvara anului 2022 și care au fost afectate de seceta din perioada dintre lunile martie și septembrie a anului trecut. 

Ce culturi primesc ajutorul statului 

Resursele necesare pentru aplicarea schemei sunt asigurate din bugetul de stat aprobat pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul acesta și ajung la peste 869 de milioane de lei. Programul discutat în Ordonanța de Urgență (OUG) de către MADR vor acorda un ajutor financiar agricultorilor ale căror culturi de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre au fost afectate de secetă într-un grad de peste 30% sau chiar până la 100%. 

Potrivit datelor centralizate din procesele verbale de consultare și evaluare a pagubelor culturilor agricole, au existat peste 148.000 de fermieri afectați de secetă, iar peste 1.110.000 hectare au fost afectate. Dintre cele 1.110.000 ha afectate parțial, 705.000 ha au fost culturi de porumb, peste 360.000 ha cu floarea-soarelui, aproximativ 47.300 cu soia și 8.100 cu mazăre. 

Câți bani vor primi românii 

Ajutorul acordat sub forma unui grant unitar va fi de maximum 1.000 de lei per hectar afectat în proporție de 100%, prevăzut, de asemenea, și în procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor culturilor. Schema urmează să se aplice pe întreg teritoriul țării noastre, iar banii vor ajunge la persoanele prejudiciate până la data de 31 decembrie a anului acesta. 

Beneficiari vor fi agricultorii care fac o solicitare pentru schema de despăgubire și dețin un proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până la data de 30 noiembrie 2022 pentru culturile de porumb, mazăre, soia și floarea-soarelui afectate de secetă. 

Cum se obține acest ajutor

Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, agricultorii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu cererea unică de plată realizată în anul 2022 și nu sunt în dificultate, cu excepția fermierilor aflați într-o poziție de dificultate datorată de seceta pedologică. 

Beneficiarii care sunt de asemenea și deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă, în cazul în care prima asigurare de secetă și despăgubirea de la firmele de asigurare calculată per hectar, depășește grantul per hectar posibil acordat prin schema de despăgubire depășește valoarea de 80% din suma eligibilă pentru despăgubire, aceștia trebuie să restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea cu plata dobânzii aferente pieței, potrivit Adevărul. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.