Infofinanciar > Lumea la zi > Ajutoarele împotriva crizei energetice bagă Germania în cofă! Acestea au contribuit la un deficit bugetar de 2,1%
Lumea la zi

Ajutoarele împotriva crizei energetice bagă Germania în cofă! Acestea au contribuit la un deficit bugetar de 2,1%

gaze-naturale, sursa foto cancan
sursa foto cancan

În Germania, ajutoarele de miliarde de euro acordate în urma crizei energetice au contribuit la un deficit bugetar de 2,1%, iar o serie de experți avertizează că situația economică va rămâne complicată în perioada următoare.

Oficiul Federal de Statistică transmite că Produsul Intern Brut al Germaniei a stagnat în al doilea trimestru față de trimestrul precedent.

Fără reviriment economic

Prin urmare, mult așteptatul reviriment întârzie, după ce, în iarnă, economia germană s-a contractat timp de două trimestre la rând, intrând în recesiune tehnică. În plus, perspectivele pentru lunile următoare s-au înrăutățit, astfel că în al treilea trimestru al anului acestuia, producția economică va rămâne în mare parte neschimbată, scrie și Bundesbank, Banca Federală, în raportul ei lunar.

Potrivit directorului Camerei de Industrie și Comerț, Peter Adrian, Germania nu mai este o locomotivă de creștere, ci o frână, iar aceasta tocmai din postura de cea mai mare economie europeană.

Mare minus la buget

Veronika Grimm, membră a Consiliului Înțelepților Economiei Germane, for care consiliază guvernul de la Berlin, afirmă că Republica Federală a făcut față cu bine crizelor permanente din ultimii ani, statul alocând miliarde de euro pentru amortizarea efectelor negative ale crizei energetice asupra companiilor și cetățenilor.

Însă aceste măsuri au creat un minus de 42 de miliarde de euro la buget, echivalent cu aproximativ 2,1% din PIB. În plus, dependența de China în materie de comerț și materii prime, restructurarea aprovizionării cu energie și deficitul de lucrători calificați amenință și ele situația economică a țării, avertizează Grimm.

Problema n-a trecut

Nu de mult, organismul de supraveghere a energiei din Berlin a avertizat că întreprinderile şi gospodăriile vor trebui să reducă şi mai mult consumul de gaze naturale pentru ca Germania să evite o criză energetică iarna viitoare.

Potrivit declaraţiilor lui Klaus Müller, şeful Agenţiei Federale pentru Reţele, criza de energie din Germania „nu s-a încheiat”, remedierea situaţiei depinzând în mare măsură de agresivitatea următorului sezon rece.

„Pericolul unei penurii de gaz este încă prezent”, a declarat acesta pentru Financial Times. „Depinde foarte mult dacă vom continua să limităm consumul de gaz şi să asigurăm aprovizionarea diversificată a Germaniei”.

Iarna din 2023-2024 va fi, de asemenea, prima pe care Germania o va experimenta „fără niciun fel de gaz rusesc”, în timp ce oferta globală de gaze naturale lichefiate (GNL) „nu se aşteaptă să crească semnificativ în acest an sau anul viitor”.