Lumea la zi

AIE: Sancțiunile UE împotriva petrolului rusesc vor afecta economic Moscova. Producția va scădea cu 1,4 milioane de barili/zi

Producători de petrol, Sursă foto: Foreign Policy
Sursă foto: Foreign Policy

Anul viitor va intra în vigoare interdicția Uniunii Europene cu privire la exportările de produse petroliere rusești, iar începând din decembrie anul acesta, interdicția cu privire la importurile de țiței rusesc.  Agenția  Internațională pentru Energie a dat declarații marți, 15 noiembrie, despre consecințele deciziei Uniunii Europene: producția de petrol din Rusia va scădea anul viitor, cu până la 1,4 milioane de barili pe zi.

Uniunea Europeană dorește prin aceste măsuri să oblige unul dintre cei mai mari exportatori  si producători de combustibili petrolieri din lume, Rusia, să caute piețe alternative, iar astfel să provoace Moscova să își piardă o mare marjă de venituri naționale. Interdicția țițeiului rusesc va intra în vigoare pe 5 decembrie, iar produsele petroliere din Rusia vor fi interzise de la 5 februarie anul viitor.

Plafonarea petrolului ar putea fi o soluție

Această măsură a fost luată pentru a priva Rusia de venituri câștigate prin exportul de petrol, însă acest lucru duce la și mai mule incertitudini legate de piața combustibililor din Europa. Prețurile pieței petroliere vor fi afectate, inclusiv  cele ale motorinei, transmite agenția Reuters. Totuși, Uniunea Europeană a anunțat în urmă cu câteva zile că prețul petrolului se va plafona. O astfel de plafonare este cu atât mai necesară după ce interdicțile vor fi aplicate, anunță AIE: ”O propunere de plafonare a preţului petrolului poate ajuta la atenuarea tensiunilor, totuşi rămân o mulţime de incertitudini şi provocări logistice… intervalul de incertitudine nu a fost niciodată atât de mare”.

G7 are totuși un plan, care să suplimenteze embargoul Uniunii Europene cu privire la țițeiul rusesc: furnizorii de servicii de transport maritim vor putea fii implicați în exportarea petrolului rusesc, însă numai în cazul unui preț scăzut impus. Planul va intra în vigoare pe 5 decembrie, odată cu embargoul european.

Consecințele interdicțiilor UE

În consecință, țările UE vor fi nevoite să substituie  1 milion de barili pe zi de ţiţei şi 1,1 milioane de bari pe zi de produse petroliere, cu motorină  scumpă, cu preţuri care au ajuns să fie cu 70% mai mari decât anul trecut, contribuind la alimentarea inflaţiei globale, conform Agenției  Internațională pentru Energie.

Provocarea cea mai mare este datorată de nivelul imens de cerere pentru produsele petroliere, care sunt necesare, însă mai rare ca niciodată. Agenția a declarat că un mod de a reduce presiunea creeată legată de cererea de combustibil ar putea fi reglată printr-o redirecționare a fluxurilor comerciale globale, în timp ce Moscova încearcă să-și redirecționeze exporturile în alte țări din afara Uniunii Europene, iar cea din urmă să importe din alte părți ale lumii.