Infofinanciar > Info > Agenda energetică. În Mongolia, sunt probleme mari cu Power of Siberia 2
Info

Agenda energetică. În Mongolia, sunt probleme mari cu Power of Siberia 2

Nigeria- Gazoduct, Sursă foto: Guardian
sursă foto: arhiva companiei

Infofinanciar vă oferă cea mai complete agenda energetică a momentului. Astăzi puteți citi pe larg dspre proiectul MGP Power of Siberia 2 a devenit extrem de important pentru Rusia, deoarece în situația actuală a avut loc o pierdere a Europei ca piață pentru gaze naturale.

Cheltuielile Italiei pentru gazul azer au crescut semnificativ, ajungând la 619,2 milioane de euro în noiembrie 2023, comparativ cu 364,2 milioane de euro în octombrie, a raportat biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, ca răspuns la o solicitare Trend. Aceasta reprezintă o creștere lunară de peste 70%. În același timp, importurile de gaze au scăzut de la 881,2 milioane de metri cubi în octombrie la 838,2 milioane de metri cubi în noiembrie, înregistrând o scădere de 5,1%.

În primele 11 luni ale anului 2023, importurile totale de gaze ale Italiei din Azerbaidjan s-au ridicat la 8,5 miliarde de metri cubi, echivalentul unei valori ce depășește 4,6 miliarde de euro. Trebuie remarcat faptul că Azerbaidjanul a început să transporte gaze către Europa prin Coridorul sudic al gazelor la 31 decembrie 2020. Transporta gaze din regiunea Mării Caspice către țările europene prin Georgia și Turcia.

Costul proiectului a fost de 33 de miliarde de dolari. Este de așteptat ca costurile de capital pentru SGC să fie recuperate integral în 8-10 ani. În iulie 2022, Azerbaidjanul și UE au convenit să crească volumul livrărilor de gaze prin intermediul SGC de la actualele 10 miliarde de metri cubi la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.

Kazahstanul intenționează să depășească planul pentru tranzitul petrolului din Rusia către Uzbekistan În 2024, volumul de tranzit al petrolului rusesc prin teritoriul Republicii Kazahstan către Republica Uzbekistan va crește de la 500.000 de tone planificate la 550.000 de tone. Acest lucru este precizat într-un mesaj de la KazTransOil, relatează Trend.

Trebuie menționat că petrolul rusesc a început să fie transportat în Uzbekistan prin sistemul de conducte de petrol trunchi KazTransOil încă din 2017. Volumul de tranzit în anul 2017 a fost de 67.900 tone, în 2018 – 35.800 tone.

Modernizarea capacității TAP este amânată

Săptămâna trecută, conducerea Snam-ului italian a menționat perspectivele conductei TAP în vederea îmbunătățirii capacității sale. În contextul anunțării noului său plan de afaceri până în 2027, directorul general, Stefano Venier, a declarat că dublarea capacității de la 10 la 20 miliarde metri cubi depinde de disponibilitatea gazelor naturale în Azerbaidjan, mai mult decât de cerere.

Scopul este de a elimina treptat creșterea, astfel încât conducta să funcționeze la capacitate maximă cândva „din 2027 până probabil în jurul anului 2030”. Este de remarcat faptul că, în anunțurile anterioare ale consorțiului, acesta a stabilit 2027 ca an de început. Toate acestea în timp ce pe 31 ianuarie expiră termenul limită pentru ofertele obligatorii în cadrul testului de piață, astfel încât jucătorii de pe piață interesați să poată asigura cantități. Rezultatele vor arăta dacă există suficientă cerere.

Snam a mai subliniat că TAP evoluează acum de la o conductă cu interes italian și grec la o infrastructură cu rol paneuropean. Acesta este rezultatul crizei energetice din ultimii doi ani, care a întărit importanța securității energetice și a aprovizionării cu gaze. În acest context, este considerată critică și capacitatea de a inversa curgerea conductei, pentru a oferi flexibilitate sistemului din zonă.

Se desenează „harta” CCS din Grecia

Potrivit informațiilor de la energypress, DESFA este de așteptat să ia primele decizii critice cu privire la cursul proiectului „Apollo CO2” până în vară, având în vedere că este deja în curs de studiere a proiectului.

Mai pe larg, sursele Administratorului afirmă că se studiază costurile pentru a stabili inițial dimensiunile despre care vorbim. În același timp, DESFA își propune să ia decizii de proiectare până în vară, ceea ce va marca un pas important în maturizarea proiectului. Se reamintește că proiectul face parte dintr-un proiect mai amplu de captare și stocare a CO2 denumit „Prinos CCS” și care a fost inclus în noua listă de proiecte de interes comun european.

„Cota” DESFA se referă la colectarea, lichefierea și transportul cantităților de CO2 din marile industrii cu emisii mari la locul de depozitare a ceea ce va fi depozitul subteran Prinos, deși posibil nu numai asta. Pentru a face acest lucru, după cum a scris energypress, DESFA plănuiește construirea unei conducte care va deservi unitățile de captare a CO2 pe care companiile de ciment HERACLES (Holcim) și TITAN plănuiesc să le instaleze, la unitățile lor din Milaki în Evia și în Kamari in Beotia.

Trebuie adăugat că pentru acest proiect specific, DESFA a primit o finanțare de 75 de milioane de euro prin REPowerEU. Având în vedere că acestea sunt investiții deosebit de costisitoare și complexe, intenția Managerului este de a avea „sinergii” cu ceilalți părți interesate, care, conform informațiilor, este investigată și studiată atât în comun, cât și independent de fiecare companie.

Este de remarcat faptul că finanțarea care a fost aprobată pentru proiectele grecești legate de tehnologia CCS a ajuns la jumătate de miliard de euro, o sumă deloc neglijabilă, dacă ținem cont că este o tehnologie nouă și cu siguranță în stadiu inițial de dezvoltare în Grecia.

Cu toate acestea, „subliniază” interesul sporit al companiilor implicate, care, după cum au comentat surse care cunosc procesul, recunosc criticitatea tehnologiei pentru „a doua zi”, când costul poluanților va depăși acum semnificativ costul de producţie. Se reamintește că din 2028 certificatele de emisii gratuite vor fi eliminate treptat și, prin urmare, până în 2035 expunerea mai multor industrii la costurile emisiilor va crește.

Conducta va concentra emisiile celor două industrii într-o instalație de lichefiere a dioxidului de carbon, care urmează să fie construită tot de DESFA – și care nu este acoperită de finanțarea REPowerEU. Astfel, acum sub formă lichidă, emisiile celor două fabrici de ciment vor fi transferate la „Prinos CCS”, pentru depozitare permanentă.

Instalația de lichefiere va fi amplasată într-o zonă de coastă din Attica, Revythoussa fiind unul dintre „locurile” candidate. Totuși, selecția locației se va face prin studiile tehnice efectuate de Administrator. De asemenea, constructia proiectului se va face concomitent cu „ritmul” de dezvoltare a depozitului din Prinos de catre Energean. Mai precis, conducta ar trebui să fie gata de funcționare în 2026, finalizarea construcției sale urmând să fie pusă la sfârșitul anului precedent.

Excelerate Energy va cumpăra Qatari LNG pentru Bangladesh

Compania de GNL din Qatar, QatarEnergy, și importatorul de GNL din SUA, Excelerate Energy, au semnat un acord pe termen lung pentru furnizarea de GNL din Qatar către Bangladesh. Acest acord de vânzare și cumpărare (SPA) va prevedea ca Excelerate să cumpere până la 1 milion de tone pe an (mtpa) de GNL de la QatarEnergy pentru a fi livrat la unitățile plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) din Bangladesh timp de 15 ani, începând din ianuarie 2026.

Mai exact, Excelerate va achiziționa 0,85 milioane tone/an de GNL în 2026 și 2027 și 1 milioane tone/an din 2028 până în 2040. Excelerate a pășit pe piața din Bangladesh în 2018 odată cu dezvoltarea terminalului Moheshkhali LNG FSRU, iar în anii de după, compania a instalat un al doilea terminal FSRU în Golful Bengal. Astăzi, se spune că cele două FSRU ale Excelerate din Bangladesh livrează aproximativ 25% din aprovizionarea cu gaze naturale a țării.

Acordul cu QatarEnergy va ajuta compania să livreze volume de GNL convenite în contractul cu Bangladesh Oil, Gas & Mineral Corporation (Petrobangla) din noiembrie 2023.

Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat pentru afaceri energetice, președintele și CEO-ul QatarEnergy, a declarat: „Suntem încântați să semnăm acest acord cu Excelerate pentru furnizarea de până la un milion de tone pe an de GNL către Bangladesh. Acest nou acord va consolida și mai mult relația noastră cu Excelerate, sprijinind în același timp cerințele energetice ale Republicii Populare Bangladesh și progresul său către o dezvoltare economică mai mare.”

Fiind cel mai mare furnizor de GNL pentru Bangladesh, anul trecut Qatar a semnat și un acord pe 15 ani cu Petrobangla pentru a livra aproximativ 1,8 mi de GNL în Bangladesh, începând cu 2026.

Egypt Gas înregistrează o creștere a profitului cu 46% în 2023

Egypt Gas (EGAS) a raportat o scădere anuală de 46% a profitului net după impozitare în 2023, la 4,8 milioane euro, de la 8,9 milioane euro, a anunțat compania pe 28 ianuarie. Între timp, veniturile au scăzut cu 2% la 202 milioane euro, de la 209 milioane euro.

Înființată în 1983, Egypt Gas oferă o gamă largă de servicii în domeniul petrolului și al gazelor și în alte domenii conexe, inclusiv proiecte bazate pe inginerie, achiziții și construcții de distribuție a gazelor naturale (EPC).

Mongolia a raportat probleme cu gazoductul Power of Siberia 2

Tulburările din Mongolia sunt de înțeles – China încetinește, iar perspectiva pierderii taxelor de tranzit pentru gazele naturale este înfricoșătoare.

Construcția gazoductului Power of Siberia – 2 poate fi amânată din cauza necesității unor studii economice suplimentare și a coordonării detaliilor proiectului între Rusia și China, raportează Financial Times cu referire la prim-ministrul Mongoliei L. Oyun-Erdene.

 • Rusia și China discută acum în mod activ un acord privind construcția gazoductului Puterea Siberiei – 2, care va trece prin Mongolia;
 • Construcția este de așteptat să înceapă în 2024.

În vara anului 2022, Luvsannamsrai Oyun-Erdene a fost mai încrezător în proiectul IHL Power of Siberia 2 și a declarat:

 • Rusia va începe construcția unei conducte de gaz prin Mongolia până în China în termen de 2 ani;
 • Power of Siberia 2 va conecta zăcămintele siberiene care aprovizionează Europa, care s-a angajat să înceteze dependența de Gazprom, cu China, unde cererea de gaze este în creștere;
 • Districtul militar de nord al Rusiei din Ucraina (vezi 26 ianuarie 2024) a împiedicat planificarea construcției gazoductului internațional, dar se așteaptă ca construcția să continue;
 • studiul de fezabilitate (FS) al proiectului a fost finalizat și credem că construcția va începe în 2024;
 • Punerea în funcțiune a unei conducte de gaz de 2.600 km va avea loc în jurul anului 2030, dar s-ar putea întâmpla mai devreme, având în vedere nevoia Federației Ruse de a găsi piețe pentru resursele sale energetice.

Pe scurt despre Mongolia

 • populație – puțin peste 3,3 milioane de oameni;
 • teritoriu imens – 1.564.116 km²;
 • fără ieșire la mare, situat între China și Rusia;
 • în 2019, Federația Rusă și Mongolia au semnat un memorandum de înțelegere (MoU) privind studiul gazoductului internațional Power of Siberia 2, prin care vor fi transportate până la 50 miliarde m 3 /an de gaze naturale pe teritoriul mongol;
 • Taxele de tranzit IHL vor ajuta economia Mongoliei.

Proiectul MGP Power of Siberia 2 a devenit extrem de important pentru Rusia, deoarece în situația actuală a avut loc o pierdere a Europei ca piață pentru gaze naturale. Unii din Occident cred că Federația Rusă folosește gazul natural ca instrument de presiune. Dar Occidentul uită stânjenitor că Statele Unite au fost cele care au oprit aprovizionarea cu GNL mult laudat către Europa, când condițiile au devenit mai favorabile în America Latină.

Apoi a început golul de gaz. Viceprim-ministrul rus A. Novak a indicat anterior că este planificată finalizarea construcției gazoductului până în 2029. Cu toate acestea, China și Rusia nu au ajuns încă la un consens cu privire la o serie de aspecte, care ar putea întârzia construcția. Ministerul chinez de Externe nu a comentat negocierile asupra proiectului, dar a subliniat importanța cooperării în domeniul gazelor naturale cu Rusia.

Fostul director de strategie la Gazprom Neft, S. Vakulenko, care a părăsit Federația Rusă, crede cu îndrăzneală:

 • Rusia va căuta condiții financiare mai favorabile într-un nou acord cu China;
 • Acordul anterior privind gazoductul internațional Power of Siberia 1 a fost semnat în 2014, de atunci prețurile mondiale la gazele naturale s-au schimbat semnificativ.

Declarațiile sale au devenit atât de speculative încât ministrul adjunct al Energiei al Federației Ruse P. Sorokin a fost forțat să-i explice epistolar de ce este incorect să vorbim despre dependența Rusiei de China. În mai, 2023 Reprezentantul oficial Gazprom, S. Kupriyanov, a negat cu delicatețe informațiile RBC FT că China ar putea întârzia negocierile privind IGP Power of Siberia-2.

Conducta de gaze Puterea Siberiei – 2

 • cu o lungime de aproximativ 6,700 km, din care 2,700 km vor trece prin teritoriul Rusiei;
 • capacitate de export – până la 50 miliarde m 3 /an de gaze naturale, dar capacitatea totală de debit a conductei de gaz poate fi mai mare, ținând cont de planurile de gazeificare a sudului Teritoriului Krasnoyarsk și a părților de vest și sud-vest ale regiunii. regiunea Irkutsk ;
 • proiectarea a început în 2020;
 • Putin a dat deja instrucțiuni privind construcția părții rusești a gazoductului; pe teritoriul Mongoliei – în etapa finală a lucrărilor de proiectare și topografie (D&R) pentru Soyuz Vostok IGP – o continuare a puterii Siberia 2 IGP;

Autoritățile ruse au încercat de foarte mult timp să implementeze proiectul MGP Power of Siberia 2.

La început a fost Altai MGP, care trebuia să meargă direct în regiunea autonomă uigură Xinjiang din vestul Chinei.

Mai târziu, din multe motive, ruta IHL Power of Siberia 2 a fost mutată mult mai spre est – prin Mongolia. Am ajuns la un acord cu Mongolia. În mod tradițional, ajungerea la un acord cu China s-a dovedit mai dificilă. În martie 2023, V. Putin a anunțat că aproape toți parametrii acordului cu China privind acest proiect au fost conveniți.

Cu toate acestea, președintele chinez Xi Jinping, în timpul vizitei sale în Rusia și al întâlnirilor cu V. Putin din 20-21 martie 2023, nici măcar nu a menționat Puterea DIH din Siberia-2. Călătoria prim-ministrului M. Mishustin în China din 23-24 mai 2023 nu a adus niciun rezultat asupra proiectului. În mai 2023 , Financial Times a scris obsesiv despre întârzierile deliberate din partea Chinei – se presupune că autoritățile amână semnarea documentelor în așteptarea unor condiții mai favorabile.