Infofinanciar > Lumea la zi > Cum afectează prietenia dintre Rusia și Coreea de Nord întregul Occident? Pericolul care pândește
Lumea la zi

Cum afectează prietenia dintre Rusia și Coreea de Nord întregul Occident? Pericolul care pândește

rusia-coreea-de-nord, sursa Antena 3
Sursa foto: arhiva companiei

SUA au avertizat deja Phenianul să nu se apropie mai mult de Rusia. Deoarece o strategie comună ar schimba războiul din Ucraina și „ar pune în pericol alte țări”. Rusia și Coreea de Nord se află din nou în centrul atenției lumii în urma întâlnirii dintre liderii acestor țări, Vladimir Putin și Kim Jong Un. Cei doi și-au strâns mâinile, au arătat cât de bine se înțeleg unul pe celălalt și s-au umplut reciproc de complimente. De asemenea au închinat toasturi pentru „o veche și mare alianță”.

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea unui acord prin care Phenianul va furniza Moscovei arme pentru războiul din Ucraina. Un pact militar sau nuclear care ar putea însemna probleme pentru Occident și pentru restul lumii.

Relația dintre Rusia și Coreea de Nord

Liderul nord-coreean a recunoscut că cooperarea dintre cele două țări a ajuns „la cel mai înalt nivel” într-un front comun împotriva „forțelor ostile”. În ultimele luni, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, gesturile lor de loialitate s-au intensificat. De exemplu, a fost a treia țară care a recunoscut republicile pro-ruse Donețk și Luhansk, ca state independente.

O alianță între cele două ar putea modifica evoluția conflictului din Europa. Deoarece Moscova și-ar asigura o rezervă de arme pe care să le folosească împotriva armatei ucrainene. Arsenalul său ar depăși cu mult cele peste zece milioane de proiectile pe care se estimează că trupele rusești le-au tras anul trecut. În timp ce Coreea de Nord dispune de milioane în stocuri. Deși rata lor de eșec este ridicată, ar putea oferi Moscovei o mare ușurare. Orice acord privind muniția ar veni într-un moment în care contraofensiva Kievului, susținută de sprijinul militar al țărilor occidentale, este încetinită. Acesta este un moment ideal pentru ca Moscova să dea o lovitură.

Pericolul din Rusia

Succesul unui astfel de acord ar fi o lovitură majoră nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările vecine. Republica Moldova, România și Polonia au avertizat în mai multe rânduri că, dacă Moscova reușește pe teritoriul ucrainean, ele ar putea fi următoarele.

Pe de altă parte, Coreea de Nord ar avea de asemenea de câștigat. Cum ar fi declanșarea unei curse a înarmării nucleare în Asia. Deși Rusia a aderat la regimul internațional de sancțiuni impus Phenianului pentru programul său ilegal de arme nucleare, sancțiunile occidentale impuse Moscovei și „indiciile” oferite de locul de desfășurare a întâlnirii dintre cei doi lideri fac posibilă solicitarea de către Kim a accesului la tehnologia rusă în domeniul rachetelor. Acesta ar îmbunătăți raza de acțiune și fiabilitatea sistemului de lansare a armelor nucleare nord-coreene. Aceasta și-ar adânci astfel importanța militară și ar putea chiar depăși China. Ar putea deveni principalul rival asiatic al Statelor Unite. Stalele Unite sunt un inamic comun al Moscovei și al Phenianului. În plus, experții mai spun că alianța ar provoca un flux important de combustibil și alimente care ar permite o ameliorare a crizei, informează larazon.es