Infofinanciar > Info > Afacerile lui Moș Crăciun. Cât de bogat ar trebui să fie și ce cheltuieli ar avea operațiunile din Ajun
Info

Afacerile lui Moș Crăciun. Cât de bogat ar trebui să fie și ce cheltuieli ar avea operațiunile din Ajun

Moș Crăciun este unul dintre cei mai bogați oameni de pe glob, sursă foto dreamstime
Moș Crăciun este unul dintre cei mai bogați oameni de pe glob, sursă foto dreamstime

Crăciunul este chiar după colț și, în curând, fiecare gospodărie se va gândi la bani. „Cât de mult pot cheltui?” va fi una dintre cele mai importante întrebări ale sezonului. O persoană care nu-și face griji legate de bani în această perioadă a anului este însuși Moș Crăciun – el nu dă semne de încetinire, afacerea sa continuând să ofere cadouri an de an. Dar ce costuri conduc afacerile la Polul Nord?

Cât ar costa să ofere cadouri fiecărui copil din lume? Să presupunem că Moș Crăciun doar cumpără toate stocurile (nu am idee cât ar fi salariul minim al unui spiriduș). Dacă presupunem că un copil primește jumătate din jucăriile „must have” din acest an (cu prețuri cuprinse între 9,99 euro pentru o păpușă și 130 de euro pentru o jucărie controlată prin aplicație), asta înseamnă o cheltuială medie de 281,94 euro pentru fiecare copil.

Să facem și mai multe presupuneri – că fiecare copil din întreaga lume se află pe Lista celor buni, iar Moș Crăciun cheltuiește aceeași sumă de bani pentru toți. Cu un număr estimat de 1,9 miliarde de copii în lume, acest lucru înseamnă o cheltuială de 535,7 miliarde de euro numai pe jucării.

Câtă energie ar trebui să consume Moșul pentru a livra cadourile?

Este timpul să adăugăm și costurile de transport. Oamenii de știință au calculat că, pentru a livra toate cadourile într-o singură noapte, sania lui Moș Crăciun ar trebui să se deplaseze cu 60 de mile pe secundă și să utilizeze 9,3 milioane de megawați de energie. Pentru a face acest lucru, Moș Crăciun ar putea folosi fie benzină, fie reni pentru a alimenta sania.

În cazul opțiunii cu benzină, ar fi nevoie de 30 de milioane de litri de combustibil, ceea ce ar costa 35,4 milioane de euro. Dacă ar fi ales opțiunea renilor, ar fi trebuit să-i hrănească cu 540 de milioane de litri de ovăz crud în acea noapte pentru ca aceștia să obțină suficientă energie pentru a face călătoria, ceea ce l-ar fi costat 40 de milioane de euro.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare și costurile premiselor – Moș Crăciun trebuie să aibă unde să depoziteze toate aceste cadouri înainte de a le livra. Și-ar putea construi propriul depozit, iar aceasta ar fi probabil cea mai bună soluție – dacă ar închiria tot spațiul de depozitare de care are nevoie în Londra, ar costa aproximativ 5,8 milioane de euro pentru un an. O casă de dimensiuni decente la Polul Nord (Alaska, adică – nu poți cumpăra teren la Polul Nord) ar costa câteva milioane de euro, iar dacă adaugi și terenul de care Moș Crăciun ar avea nevoie pentru a ține totul aproape, milioanele se adună (numai pentru spațiul de depozitare, Moș Crăciun ar avea nevoie de 3,5 milioane de hectare).

Cel mai bine cotat influencer

Acum, conform listei Forbes Rich List, Moș Crăciun are o bogăție infinită și, prin urmare, aceste costuri nu reprezintă nicio problemă pentru el. Dar să ne imaginăm că nu ar fi așa – de unde ar putea face banii necesari pentru a-și finanța întreprinderea de cadouri?

Cea mai rezonabilă idee este că Moș Crăciun și-ar licenția imaginea pentru a o folosi în publicitate. Moș Crăciun este probabil singurul element de bază pe produsele de Crăciun și sunt puțini agenții de publicitate care nu ar plăti pentru a-l folosi pe produsele lor. Celebritățile au capacitatea de a influența clienții să cumpere produse – cine, sincer, va cumpăra ceva de Crăciun care nu are o legătură cu Moș Crăciun? Încrederea este un factor cheie atunci când se ia în considerare valoarea imaginii unei celebrități – încredere definită ca fiind probabilitatea statistică de a cumpăra o mașină de ocazie de la acea persoană. Tom Hanks este în fruntea listei de câțiva ani, dar și Moș Crăciun este un exemplu de încredere.

Celebritățile pot aduna bani serioși din aceste sponsorizări. Tiger Woods a câștigat 100 de milioane de dolari pentru promovarea Nike.

Moș Crăciun ar putea obține sume mari de bani de la companii – o companie precum Coca-Cola cheltuie 3,3 miliarde de dolari în fiecare an pe publicitate, iar imaginea lui Moș Crăciun este o parte importantă a campaniilor sale. Pagubele și potențiala pierdere de venituri pentru Coca-Cola fără brandul lui Moș Crăciun ar fi uriașe – compania obține profituri de miliarde de dolari anual datorită imaginii sale.

După cum vedem, Moș Crăciun și-a rezolvat situația financiară, de unde și faptul că este capabil să aducă bucurie în lume în fiecare an de Crăciun. El nu este doar o figură a bucuriei și a veseliei – el este și un maestru al logisticii!

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.