Infofinanciar > Esential > Afacerea ”Lavanda”: de la jurnalism la cosmetice cu plante medicinale
Esential

Afacerea ”Lavanda”: de la jurnalism la cosmetice cu plante medicinale

Lavanda
Foto: Dreamstime.com

După aproape 30 de ani de presă sau joburi tangente cu jurnalismul, Narcisa Iorga s-a reinventat total. Cum spune chiar ea: ”De la zero experiență, zero lei, la cosmetice cu plante medicinale, cu zero coloranți, zero conservanți”.

De fapt, Narcisa cultivă acum lavandă, busuioc și alte plante medicinale din care face săpunuri și alte cosmetice sub denumirea HERBALL. ”Urmează produsele pentru bărbați – săpun de ras, ulei pentru barbă, after-shave etc”, ne asigură antreprenoarea.

Cine este Narcisa Iorga

Narcisa Iorga

Narcisa Iorga

Narcisa Iorga a fost jurnalistă începând din 1993, pe când era studentă. Deși nu mai lucrează în presă, ea spune că și astăzi este jurnalist, câtă vreme ”pregătirea profesională și experiența nu i le poate lua nimeni”. A început la Jurnalul Național unde a rămas vreme de 7 ani. Aici a ajuns până la funcția de redactor șef adjunct, specializarea politică internă. A fost corespondent de război de două ori în fosta Iugoslavie: în 1998, în Kosovo, iar în 1999 în Serbia, în timpul bombardamentelor NATO. În paralel cu Jurnalul Național, lucra și la emisiunea lui Marius Tucă, ca producător. A fost, apoi, publicist comentator la Evenimentul Zilei și producător al mai multor talk-showuri realizate de Adriana Bahmuțeanu (la Realitatea TV) și Mihai Gâdea (Realitatea TV și Antena 1). Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost director al Realității TV, pe vremea când postul aparținea omului de afaceri Silviu Prigoană. A ieșit din presă în 2005, optând pentru consultanță în comunicare politică. Între 2008 și 2014, a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Presa vs.  agricultură

Pare incredibil, dar este posibil: Narcisa Iorga a abandonat lumea presei și a comunicării publice pentru a se retrage la țară, cu propria sa afacere: HERBALL. ”Am considerat că am realizat tot ce puteam în presă, iar relația cu oamenii politici m-a dezamăgit profund. Consider că societatea românească s-a degradat prea mult în 20 de ani, începând cu clasa politică”, a declarant Narcisa pentru Capital. ”Am ales să mă retrag destul de departe de televiziune, de politică, de tot ce-mi afectează negativ existența. Cultiv lavandă, busuioc, gălbenele și, da, mi-e tare greu să muncesc fizic, în agricultură, eu fiind crescută în oraș, dar mental, mi-e de zeci de ori mai bine”, mai spune jurnalista.

Într-o piață concurențială atroce, cum este cea a cosmeticelor, Narcisa Iorga a înțeles că nu are nicio șansă dacă nu alege o anumită nișă. Și-a denumit brandul HERBALL și s-a axat pe cosmetice 100% naturale, produse cu plante medicinale, în cea mai mare parte din culturi proprii. Spune că vrea să știe exact că plantele cu efecte curative pe care le folosește sunt de bună calitate, având în vedere că pe piața internațională a condimentelor, mai mult de jumătate sunt falsificate.

Înapoi, la rădăcini

Narcisa Iorga povestește că a moștenit de la bunicii materni o casă frumoasă și 17 ha de teren agricol în județul Argeș. Pe vremea furiei roșii, ei fost considerați ”chiaburi”, le-a fost confiscată casa pe care abia o construiseră după război, Casa le-a rămas, în rest, a pierdut totul. Din respect pentru sacrificiile bunicilor, Narcisa Iorga spune că s-a străduit să recupereze toate terenurile și că nu le va vinde niciodată. În zona respectivă, culturile preponderente sunt cerealele. Împreună cu soțul ei, au hotărât să facă altceva decât face toată lumea din sat și au plantat pruni pe 2 ha. Pentru celelelalte suprafețe de teren, a căutat mereu soluții. A ajuns la concluzia că trebuie să încerce să cultive plante aromatice și medicinale, pe care să le și valorifice în produse proprii, pentru a le crește valoarea. În martie 2017, a înființat singură, online, o societate comercială, cu obiectul de activitate principal Fabricarea parfumurilor și a produselor cosmetice. Acum, are o mică plantație de lavandă, de 0.25 ha, dar își propune să crească treptat suprafața, în funcție de cerere. Visează ca în 10 ani să cultive toate cele 17 ha.

O afacere pornită de la zero, fără consultanți

Herball

Herball

Câteva luni mai târziu, s-a înscris la programul Start Up Nation, care oferea 40.000 de euro nerambursabili pentru afaceri noi. A obținut finanțarea și a implementat proiectul fără ajutorul vreunui consultant. ”Am convingerea că niciun consultant nu știe mai bine decât tine cum să-ți construiești visul. Eu m-am documentat peste trei luni cu privire la modul în care trebuie să scriu un plan de afaceri și ce fel de echipamente îmi trebuie”, spune Narcisa. Oricine poate să facă astăzi acest efort, pentru a-și deschide propria afacere. Îți trebuie determinare și curaj. Acestea sunt, cred eu, ingredientele cheie”, subliniază jurnalista.

Afacerea HERBALL nu doar că produce cosmetice 100% naturale, fără coloranți, fără conservanți și fără parfumuri sintetice, dar și consumă propria energie verde, produsă de panouri fotovoltaice. Au fost achiziționate tot prin programul de finanțare nerambursabilă, ca și pompa de căldură aer-apă, pe care o folosește la încălzirea punctului de lucru.

La 50 de ani, a absolvit un masterat în produse cosmetice

Această afacere a pornit dintr-un fel de disperare, dintr-o mare dezamăgire că profesia în care a crezut și pentru care a ars cu toată buna credință a fost cumva inutilă. A fost cumva un colac de salvare pe care l-a prins din zbor și care e convinsă că o va scoate cu bine la mal. Fără bani de promovare, fără investiții personale majore, HERBALL crește încet pe contul personal de Facebook al Narcisei Iorga, unde își scrie singură textele și publică fotografiile de produs pe care le realizează tot ea, cu telefonul.

După ce proiectul a fost implementat, Narcisa Iorga s-a înscris la un program de master în ”Produse farmaceutice și cosmetice”, la Universitatea Politehnică București. ”Nu pot să vă povestesc cât mi-a fost de greu, având în vedere că eu am absolvit o facultate umanistă, iar ultimul contact cu chimia l-am avut în liceu, adică în urmă cu 30 de ani. Colegii mei de an erau doar cu 3-4 ani mai mari decât fiul meu”, se destăinuie Narcisa.

HERBALL este o mică afacere de familie. Respectul pentru clienți este primordial, fiecare produs este migălit, și  Narcisa este atentă la cel mai mic detaliu. ”Mă bucură fiecare comandă și vreau să conving fiecare client că produsul pe care l-a ales merită fiecare leuț. Vreau să cred că facem cosmetice ca un fel de artă și acest lucru nu are cum să nu fie apreciat de cel care o consumă”, subliniază Narcisa.

Afacerea ”Lavanda”, văzută de Narcisa Iorga:

  • Înființarea culturii de lavandă a costat, până în prezent, în jur de 3.000 de euro pentru 2500 mp. Primii ani presupun un efort financiar mai mare, deoarece include achiziționarea butașilor și plantarea lor, precum și întreținerea atentă a culturii pe parcursul anului, cât timp tufele sunt mici și sensibile la îmburuienare
  • Certificatul de producător este eliberat de primăria comunei în care se află terenurile cultivate și nu costă nimic
  • Pentru a putea vinde cosmetice e nevoie de un laborator care respectă cerințele prevăzute de lege, apoi produsele cosmetice trebuie supuse analizelor de laborator și notificate pe portalul specific al Uniunii Europene (Cosmetic Products Notification Portal). Aici trebuie sa înscrii fiecare produs în parte, cea mai mică modificare a rețetei reprezentând, practic, un alt produs. Adică nu poți schimba nici măcar un gram dintr-un ulei esențial cu un altul, căci această modificare înseamnă un alt produs
  • Având în vedere că am început producția în decembrie 2020, nu pot vorbi despre un profit încă doar în urma producției de cosmetic, dar știu că pot decât să sper că în 4-5 ani voi reuși să fac din aceasta o afacere profitabilă.

Perspective financiare

Principiul distilării cu vapori este simplu: vaporii de apă obținuţi prin fierberea plantelor se încarcă cu substanţele plantelor respective după care se transformă în hidrolat prin condensare. Substanţele care nu sunt solubile în apa se separă şi formează uleiul esenţial. Apa rezultată este un hidrolat şi conţine în medie 2-3% micromolecule de uleiuri esenţiale. Hidrolatul de lavandă are proprietăți similare uleiurilor esențiale, cu o concetrație mai mică, ceea ce îl face să fie foarte căutat mai ales în industria cosmeticelor. Prețul apei de lavandă diferă în funcție de zona în care se comercializează, dar în magazinele online din SUA, hidrolatul de lavandă produs în Bulgaria se vinde cu 40-45 de dolari/litru.