Infofinanciar > Info > AEP a publicat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare în perioada electorală
Info

AEP a publicat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare în perioada electorală

Interesul României pentru alegerile europene crește
Foto: facebook.com

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare în perioada electorală.

Dezinformarea și manipularea sunt mult mai răspândite acum și mai ușor, odată cu dezvoltarea rețelelor sociale. Se apelează inclusiv la inteligența artificială pentru a influența participarea la vot și opțiunile alegătorilor, atrage atenția instituția.

Alegătorilor li se recomandă să verifice dacă sursa este credibilă, să urmărească logica informației și argumentele.

Atunci când pe fluxul de știri apar informații cu titluri care promit sezaționalul, este necesară citirea întregului conținut al articolului. Atenție la modul în care sunt scrise articolele, și anume scrierea cu majuscule, greșeli repetate de ortografie, erori de traducere, semne de punctuație care induc dramatism sau formulări evazive care conduc la presupuneri, lansarea de zvonuri sau conspirații.

În paginile ghidului se mai arată că, înaintea distribuirii din reflex, a informațiilor din mediul digital, este foarte utilă pauza de cinci secunde. Ea permite creierului să se detașeze de emoțiile puternice declanșate de mesajele care dezinformează. Pentru că emoțiile, în special cele negative, ne pot face să distribuim conținutul fără să evaluăm critic informația.

Ghidul are recomandări și pentru jurnaliști, pentru că aceștia joacă un rol esențial în informarea publicului în timpul alegerilor.

Ei trebuie să rămână echidistanți și să nu favorizeze vreun partid sau candidat, să evite conflictele de interese și să verifice riguros informațiile înainte de publicare.