Infofinanciar > Vocile afacerilor > Adrian Veștea, despre aeroportul de la Ghimbav: „Este singurul construit de la zero în ultimii 50 de ani în ţara noastră”
Vocile afacerilor

Adrian Veștea, despre aeroportul de la Ghimbav: „Este singurul construit de la zero în ultimii 50 de ani în ţara noastră”

Adrian Veștea, Sursa foto Arhiva personala
Sursa foto Arhiva personala

Adrian Veștea, președintele Consiliul Județean Brașov, a fost nominalizat în cadrul Topului Capital 100 de Manageri din România. Acesta a fost nominalizat în cadrul categoriei Administrație publică, având la bază construirea aeroportului din Brașov, Ghimbav.

Acesta a avut funcția de primar al Râșnovului timp de trei mandate, în perioada 2004-2016. Din anul 2016 este președintele Consiliului Județean Brașov. Adrian Veștea este membru al Partidului Național Liberal din anul 1994. Între timp, acesta a ajuns la șefia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cel mai important proiect implementat după 1989

Adrian Veștea declarat pentru Capital că cel mai important proiect implementat în anul 2022 a fost construirea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, „numărul 1 implementat în județul nostru după 1989, atât din punct de vedere al volumului, complexității și costurilor investițiilor implicate”. „Este singurul aeroport construit de la zero în ultimii 50 de ani în ţara noastră şi cel mai modern la ora actuală, având în vedere că activitatea de control şi coordonare a traficului aerian este asigurată de la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad din cadrul ROMATSA, prin intermediul tehnologiei remote tower”, a spus oficialul.

Joi, 15 iunie, Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost inaugurat.

În anul curent, Adrian Veștea a transmis că vor fi încheiate cele mai mari proiecte de modernizare a drumurilor județene, proiecte ce au fost accesate în cadrul programului operațional Regional 2014-2020. Totodată, vor fi finalizate trei proiecte finanțate din fonduri europene ce vor fi destinate unităților sanitare. Oficialul a vorbit și despre cele mai mari proiecte pe care le va începe în 2023 și care „vizează continuarea investițiilor în domeniile de importanță strategică pentru administrația publică a județului Brașov”. În ceea ce privește relația cu administrația locală, Adrian Veștea a spus că s-a preocupat să pună „bazele unor parteneriate solide atât cu colegii noștri primari din județul Brașov, cât și cu omologii noștri din administrațiile locale și județene din Covasna, Harghita și Sibiu”.

Acesta a transmis faptul că vor fi mari schimbări în următorii 10 ani în domeniul în care activează, iar printre cele mai importante ar fi digitalizarea, reorganizarea administrativ-teritorială, descentralizarea reală, colaborarea și parteneriatele, diversitatea și incluziunea sporită, dar și sustenabilitatea.

Pandemia, o perioadă de încercare

Pandemia a fost o perioadă dificilă din cauza presiunilor bugetare ce au apărut în condițiile în care trebuiau asigurate necesitățile de materiale sanitare și dezinfectanți, de echipamente și aparatură medical, de spații suplimentare pentru tratarea pacienților.

„Toate spitalele pe care Consiliul Judeţean Braşov le administrează au fost angrenate în lupta de combatere a pandemiei, fapt pentru care a trebuit să ne reorientăm şi să regândim priorităţile bugetare din anii 2020 şi 2021, pentru a reuşi să acoperim toate nevoile domeniului sanitar. Consider că am făcut faţă cu succes acestor provocări: nu doar că am dotat secțiile ATI cu echipamentele necesare – monitoare, ventilatoare, injectomate, infuzomate, defibrilatoare, analizoare de gaze sangvine, dar am avut şi o reuşită de excepţie: am construit o secţie exterioară de ATI-COVID cu 28 paturi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov şi i-am asigurat toate echipamentele necesare”, a transmis Adrian Veștea pentru Topul Capital Excelență în Management.

De asemenea, oficialul a spus că în anul 2022 a reușit să recupereze din finanțări europene fondurile pe care le-a investit din bugetul județean în tot ceea ce a însemnat gestionarea crizei COVID la nivelul întregului județ Brașov.

„Am implementat, în acest sens, trei proiecte în cadrul POIM 2014-2020 care au însumat peste 61,4 milioane de lei, bani întorşi în bugetul judeţean”, a declarat oficialul.